La Oravița, Muzeul Văii Carașului, tot mai aproape de inaugurare

muzeul vaii carasului oravita

Șapte module expoziționale sunt gata iar altele sunt în lucru în clădirea reabilitată, aflată în Piața Unirii. nr. 6.

Este vorba despre clădirea fostei primării, construită în 1796 și clasificată ca monument istoric clasa B. După reabilitare, prin grija primăriei, a proiectantului și a executantului lucrărilor, clădirea dispune de săli de conferințe, de o bibliotecă de carte și presă veche și de o arhivă documentară. Acest lucru este foarte important în special pentru tineri, care astfel pot descoperi sau redescoperi vestigiile trecutului orașului lor. Pe viitor se dorește includerea muzeului în circuitul turistic local, regional și național.

La parterul clădirii, sunt gata expozițiile dedicate geologiei Văii Cărașului, paleoliticului, neoliticului și epocii bronzului în zonă, urmelor de locuire și vestigiilor păstrate din perioada statului dac a provinciei romane Dacia, istoriei prefeudale a zonei și Evului Mediu local. Tot la parter este în pregătire un muzeu dedicat deținuților politici și deportaților în Bărăgan. La etaj, s-au refăcut modulele exponatelor integrate în Muzeul Masoneriei din Banatul Montan și Muzeului Speologiei din Valea Carașului.

Tot la etaj, sunt în pregătire expoziții dedicate economiei cărășene, istoriei tiparului și presei cărășene, atelierelor fotografice din zonă, învățământului, confesiunilor religioase, științelor și medicinei locului etc. Obiectivul general al proiectului de reabilitare depus de Primăria Oravița a fost creșterea atractivității turistice a orașului prin restaurarea și valorificarea durabilă a clădirii. Odată repusă în circuit, Muzeul Văii Carașului „vorbește” vizitatorilor despre multe dintre paginile trecutului Oraviței.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/