La Muzeul Banatului Montan, insula Ada Kaleh în imagini vechi

expozitia lui mihai romanu la resita

Mihai Românu expune la Reșița o mică parte din miile de fotografii pe care le-a scanat și prelucrat în mai bine de 20 de ani.

Cei mai vârstnici își amintesc insula aflată pe Dunăre, la aproximativ 3 km în aval de Orșova, scufundată în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I. Era populată de circa 600 de turci care creau un mic colț de Orient, pe care Mihai Românu a avut ocazia să-l viziteze de multe ori.

„Era foarte frumoasă vegetația insulei și oamenii ei respectuoși și cu bun simț, vânzându-și produsele făcute de ei. Dulceață de trandafiri ca acolo nu se mai găsește nicăieri, nici înghețata făcută din ouă proaspete și lapte ori halvița și alte dulciuri. Fiecare era priceput la ceea ce făcea iar mulți dintre cei care făceau înghețată, vara plecau să-și vândă produsele în multe orașe din țară. Mi-a plăcut curățenia arătată de populație chiar dacă oamenii erau îmbrăcați modest”, și-a amintit Mihai Românu cu prilejul vernisajului găzduit de muzeul reșițean.

Expoziția reunește în jur de 200 de imagini selectate din miile de scanări pe care le-a făcut după fotografii din colecții private. Ștefan Hutterer, nepotul fostului fotograf din Orșova, i-a pus la dispoziție albumele sale. La fel și Engür Ahmed și Durgut Husref, foști locuitori ai insulei dintre care primul încă trăiește la Orșova. În expoziția de la muzeul reșițean, cadrele sunt organizate pe capitole dedicate panoramei insulei, oamenilor ei și portului lor, bazarului, restaurantului sau turiștiilor.

La finalul anilor 60, autoritățile și-au propus să reclădească universul de pe Ada Kaleh pe insula Șimian, aflată la 2 km în aval de Turnu Severin și având dimensiuni comparabile cu Ada Kaleh. S-au făcut studii, fotografii și filme pentru ca Ada Kaleh să fie reconstruită. Lucrările au început dinainte de scufundare dar s-au sistat după moartea, în 1968, a academicianului Nicolae Plopșor, cel care s-a ocupat de proiectul de reconstruire. În ultima vreme, au fost discuții despre reluarea lucrărilor. Mihai Românu e de părere că reconstruirea insulei ar aduce României milioane de euro anual din turism și că fondurile europene ar fi o bună sursă de finanțare a proiectului vechi de 60 de ani.

„Proiectele de atunci încă există și este în interesul țării ca insula să fie reconstruită. Nu va fi ușor pentru că, între timp terenuri din insulă au fost vândute către localnici din comuna Șimian”, a încheiat Mihai Românu. Expoziția este deschisă la Muzeul Banatului Montan deopotrivă pentru cei care vor să-și amintească colțul de Orient de pe insula Ada Kaleh sau să-l descopere din imagini vechi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/