La mulți ani, Hunter! Zimbrul veteran din Munții Țarcu a împlinit 10 ani

hunter bizon
stiri Timisoara Cuib de vise 1000x100

Hunter a împlinit 10 ani, în 19 iunie, echivalentul a 43 de ani ai unui om. Viața este bună cu el, având natura aproape și parcurgând lungi distanțe pentru a alege de unde să se hrănească. Este unul dintre primii zimbri rezidenți ai Munților Țarcu, specie care a dispărut din țară acum 200 de ani și ultimul exemplar din Europa s-a stins din cauza unui glonț tras în Munții Caucaz. Astăzi, datorită eforturilor de conservare, Europa numără 8000 de zimbri.

De un deceniu, zona Armenișului, Teregovei și Cornerevei a devenit casa zimbrilor, în efortul de a repopula regiunea și țara cu frumoasa specie demult dispărută. La finalul lunii mai, 10 noi locatari au ajuns din Germania în Munții Țarcu pentru a se alătura celorlalți 190 care trăiesc în libertate. Acum 10 ani, în mai 2014, povestea începea cu 17 exemplare de la centrele de reproducție din Europa care au făcut posibilă revenirea speciei în Carpații de Sud-Vest după secole în care pădurile și poienile nu au mai văzut umbră zimbrului.

Până în 2029, se estimează că numărul de zimbri liberi va depăși 250 de indivizi. În curând, alte 25 de exemplare vor fi translocate în Carpații de SV. Organizația Rewilding România, în parteneriat cu WWF Romania, marchează primul deceniu al inițiativei. „LIFE with Bison” este un proiect demarat în aprilie 2024 prin care se urmărește repopularea zonei cu această specie pentru următorii cinci ani. Un rol crucial îl joacă rangerii, care supraveghează exemplarele, colectează date vitale despre sănătatea lor, urmăresc turmele și distribuția populației în areal.

zimbru rewilding europe

Obiectivul principal al proiectului se referă la elaborarea unei strategii naționale și a unui plan de acțiune pentru gestionarea speciei în România. Planul ar trebui să ofere o viziune pentru managementul sustenabil al zimbrilor, creșterea populației și extinderea arealului. Pe lângă componenta de mediu, comunitățile din zonă vor beneficia de pe urma turiștilor care vor dori să vadă cum arată zimbrii în libertate.

 Stiri angajari Timisoara STPT job 1000x200

„LIFE with Bison” este un proiect generat de către Rewilding România, WWF Romania, Rewilding Europe, WeWilder, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane şi primăriile comunelor Armeniş, Teregova şi Cornereva.

Sursă foto: Rewilding Romania

 

Stiri Timisoara Muzeul TM Stiri Timisoara
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/