La Moldova Nouă, vestigii istorice în schița circuitului turistic

monumente moldova noua

Turul siturilor arheologice se poate întinde de la cariera de banatite până la complexul funerar de la Moldova Veche.

Specialiștii Direcției pentru Cultură Caraș-Severin, alături de reprezentanți Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei Moldova Nouă, de cei ai centrului de informare turistică din oraș și de echipa Asociației Dunărea s-au aflat la fața locului de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Arheologice. A fost primul pas în vederea valorificării turistice a vestigiilor descoperite în zonă. La finalul vizitei, s-a decis igienizarea siturilor și promovarea lor prin panouri informative, conturându-se astfel un viitor circuit turistic.

Acesta pornește de la cariera de banatite, acolo unde s-au descoperit vase și fragmente de ceramică, obiecte din bronz și oseminte omenești datând din epoca fierului. Apoi, în parcul central al orașului, se pot vedea biserica catolică, monumentele eroilor din cele două războaie mondiale, respectiv bustul lui Eminescu. După care, circuitul include situl Ogașul Băieșului – Cânepiște, locul descoperirii de galerii romane și medievale, și situl de la Săliște, unde săpăturile au scos la iveală urmele unei așezări daco-romane din secolele III-IV înainte de Hristos.

Zona Gomila, de lângă Măcești, este locul descoperirii mai multor movile funerare datând din epoca fierului. De asemenea, tot în apropiere de Măcești, au fost descoperite urmele unei așezări din secolele III-IV. În Ogașul cu spini s-a descoperit o așezare medievală din secolele XII-XIII iar la Vinograda, săpăturile au scos la iveală o așezare romană. Aceasta însă este păstrată doar parțial din cauza creșterii nivelului Dunării. În zona „Rât” din Moldova Veche s-au găsit morminte din epoca bronzului dar și urme de așezări din secole VI-VIII, respectiv XII-XIII.

Aceste lucruri sunt cunoscute specialiștilor și mai puțin publicului larg, făcând obiectul recentei vizite la fața locului. „Pasul următor va fi colaborarea primăriei cu Direcția Județeană pentru Cultură și cu arheologul Florin Mărginean din Arad. Împreună vor redacta conținutul viitoarelor panouri. Totodată, la unele situri trebuie realizate investiții pentru accesul în zonele respective”, a spus Corneliu Martin, președintele Asociației Dunărea, inițiator și organizator al acțiunii. Dorința asociației pe care o conduce este ca, după amplasarea panourilor, siturile arheologice să fie incluse într-un circuit turistic al orașului care, deocamdată, nu există. Însă se vrea elaborarea unui asemenea circuit care să includă monumentele de for public, lăcașele de cult și siturile arheologice,.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/