E din nou activitate în orașul de la malul Dunării, ca în urmă cu patru decenii când aici se construiau primele blocuri de locuințe.
După ani în care la Moldova Nouă timpul pare că a stat în loc, în orașul de la malul Dunării e freamăt din nou. Se lucrează pe mai multe fronturi, în oraș fiind deschise mai multe șantiere. Se pune la punct infrastructura stradală, se refac trotuarele și se fac investiții serioase în educație. O școală și o grădiniță sunt în curs de reabilitare, iar centrul cultural este gata de inaugurare.
Întregul merit aparține administrației condusă de primarul liberal Ion Chisăliță, care a încercat să profite de fiecare program european sau național pus la dispoziția unităților administrativ-teritoriale în ultimii trei ani.
„Orașul Moldova Nouă se găsește astăzi într-un disconfort care nu e cel mai plăcut pentru concetățenii mei, dar îi asigur că se va schimbă fața orașului într-o perioadă foarte scurtă. Se lucrează, dacă mă gândesc bine, la vreo 12 șantiere, concomitent. Unele sunt pe final, cum este Centrul Cultural de Tineret de la Moldova Nouă, pe care îl inaugurăm în numai câteva zile. Este un centru de tineret, clădire reabilitată și dotată cu tot ce trebuie, inclusiv cu instrumente muzicale. Vine și completează Casa de Cultură cu posibilități pentru dezvoltare de ateliere, de educație, de activitate artistică, pictură etc. Avem în derulare și lucrările de la Școală Gimnazială «Alexandru Moisil», unde stăm bine și unde avem o realizare de vreo 60%, și sper că până la finalul anului să încheiem. De asemenea, se mai lucrează la Grădinița «Licuricii», care se reabilitează, unde este grădiniță și creșă cu program prelungit”, a declarat primarul Ion Chisăliță.
Printre lucrările aflate în derulare se numără și cele de pe faleza Dunării. Aici infrastructura va fi refăcută complet. Vor fi amenajate și piste pentru biciclete, iar odată cu finalizarea centrului multicultural – cu muzeu, bibliotecă și amfiteatru, bună parte din activitatea culturală a orașul va fi concentrată în această zonă.
„Se lucrează la faleza Dunării, strada se reabilitează, toată e spartă, va fi schimbat tot. Vom avea pistă pentru biciclete, de la intrare până în parc în Moldova Veche. Investiția de aici e printr-un proiect european. Pe faleza Dunării se face cel mai frumos centru de multicultural, unde vom avea muzeul, biblioteca, amfiteatrul și tot ce înseamnă activitatea culturală în zona orașului nou. Am păstrat puțin din arhitectura care a fost la teatrul de vară, în încercarea de a crea o continuitate între ceea ce a fost și ce va fi, o clădire super modernă. Făceam niște glume, cică au apărut macaralele de mare înălțime în oraș, pe care nu le-am mai văzut de 40 de ani, de când se construiau blocurile”, mai spune primarul de Moldova Nouă.
Investițiile nu se opresc însă aici, în scurt timp toate străzile din Moldova Nouă, și parte din Moldova Veche, vor intra în reabilitare. Și tot în viitorul apropiat va începe și construcția celor 18 locuințe pentru specialiștii din sănătate și educație.
„În maximum două săptămâni, când licitația este gata, ne apucăm să asfaltăm toate străzile din Moldova Nouă și parte din Vechea, cu termen de 8 luni. La licitație sunt și pistele de biciclete, și stațiile smart, și blocuri pentru tineri. Avem foarte, foarte mult de lucru. Îmi pare rău de disconfortul care s-a creat, dar după vreme rea, vine și vreme bună”, a conchis primarul Chisăliță.