În ultimii patru ani în România nu au fost înregistrate cazuri de falsificare a medicamentelor, susțin reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), precizând că țara noastră nu se află în topul statelor care înregistrează acest fenomen.
„Referitor la procentul cu medicamente falsificate, noi stăm mult mai bine față de alte state, pentru că nu avem cazuri înregistrate. În top este Italia, care trebuie să facă față acestui fenomen, iar noi până în vara anului 2014 nu am avut înregistrat acest element. Acum vorbim strict despre lanțul autorizat de distribuție, doar de distribuitor sau farmacie. (…) La acest capitol stăm bine și știu că Organizația de Serializare a Medicamentelor din România duce o activitate extrem de intensă în verificarea autenticității unui produs”, a declarat, vineri, șefa departamentului de politici și strategii a ANMDM, Anca Crupariu, citată de Mediafax.
Crupariu susține că din 2017 specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului colaborează cu evaluatorii de medicamente din alte țări, ceea ce este un beneficiu pentru angajații agenției, dar și pentru pacienți.
„Un alt aspect în care am început să stăm bine este implicarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale în procedura centralizată a medicamentelor. (…) Cu procedurile centralizate ne ocupăm din anul 2017, ceea ce ne permite să fim mereu în legătură cu ceilalți evaluatori din celelalte state, iar această comunicare nu poate fi decât benefică pentru specialiștii și pacienții noștri”, a adăugat Anca Crupariu, în cadrul conferinței naționale „Impactul Xenobioticelor asupra sănătății populației – Toxicitatea și Siguranţa Pacientului”.
Măsurile de serializare şi protecţie a medicamentelor urmăresc să împiedice intrarea pe piaţa UE a produselor contrafăcute, în contextul în care din 2013 până în 2017 au fost raportate 400 de incidente de falsificare a medicamentelor, potrivit Comisiei Europene, citată de Ziarul Financiar.
Sursă foto: sfatulmedicului.ro