Trei săptămâni consecutive de caniculă la Lugoj au aglomerat unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Municipal din Lugoj.
Dr. Monica Ocnariu, medic primar, șeful compartimentului de primiri urgențe, a constatat o creștere a numărului de cazuri față de perioada similară din anii trecuți. Dacă în prima parte a intervalului, 26 iunie – 1 iulie, predominau în special gastroenterocolitele, în ultimele două săptămâni cazurile s-au înmulțit din nou și au devenit mult mai diversificate.
„Am revenit la 90 de prezentări pe zi, cu probleme legate de alcool, deshidratare prin expunerea la soare, amigdalite, laringite și chiar pneumonii din cauza consumului de lichide foarte reci pe un corp supraîncălzit, la care se adaugă afecțiunile cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardivasculare, care se acutizează pe căldura excesivă. Am avut și cazuri de înțepături de albine și viespi, pentru că disconfortul termic afectează nu numai oamenii ci și animalele, care devin mai agresive”, a declarat dr. Monica Ocnariu.
Desigur, rămân valabile recomandările anterioare: să aibă grijă ce mănâncă, fără maioneze, ouă (care se pot strica și la căldura din mașină), să evite apa și sucurile foarte reci, dar și berea, alcoolul în general, care deshidratează. În special persoanelor vârstnice li se recomandă să își rezolve treburile cotidiene, cum ar fi aprovizionarea cu alimente, la primele ore ale dimineții, evitând căldura intensă de la prânz și de după amiază.
La Lugoj, au fost amenajate și două puncte de prim ajutor, în Piața J.C. Dăgan nr. 10 şi la Piața Agroalimentară, pe Splaiul Morilor nr.1. pentru a veni în ajutorul cetățenilor afectați de vremea caniculară din această vară.