Joc de lasere, pictură murală și sculptură în piatră la Reșița

funicular resita

Evenimentul de la acest sfârșit de săptămână dedicat funicularului Reșiței reunește ateliere diverse și multe alte manifestări.

Cel mai inedit moment este programat sâmbătă la lăsarea întunericului, atunci când va avea loc laser mapping-ul realizat de Sergiu Doroftei. Este vorba despre un joc de lasere mult mai complex decât proiecțiile obișnuite. Asta se face cu ajutorul unui laser controlabil căruia i se pot ghida direcția, intensitatea sau culoarea luminii precum și prin retrasarea liniilor funicularului, adică muchiile sau cablurile cele mai vizibile. Sergiu Doroftei ajunge astăzi la Reșița pentru a alege punctul optim din care se va face proiecția și pentru a pune la punct animațiile.

„Vor alterna momentele când funicularul va fi acoperit de lumină cu cele când vor fi luminate mai mult sau mai puțin doar unele puncte ori zone mai mici sau mai mari. În ce fac eu, se lucrează cu lumină foarte puternică și cu suprafața pe care se face proiecția”, a explicat Sergiu. A mai făcut ceva asemănător la Gent, în Belgia, însă proiecția de la Reșița este prima de acest gen pe care o realizează în România.

sergiu doroftei face laser mapping la resita

Sergiu Doroftei vine la Reșița pentru a face laser mapping pe funicular.

Tsvetelina Angelova vine din Bulgaria și va fi prezentă la Reșița în zilele de vineri și sâmbătă pentru a susține un atelier de sculptură în piatră. Va lucra simultan cu copiii dar și cu tinerii și adulții. Alături de copii, va grava desene pe bucăți mici de calcar local, lucrări care vor fi utilizate ca marcaje atunci când funicularul  va fi restaurat. Cu tinerii și adulții, va crea o lucrare abstractă care se va contura pe măsura îndepărtării materialului în exces și care va rămâne în comunitate. „Locuiesc și lucrez în România de aproape doi ani. Am ajuns prima dată în România în 2019 în cadrul echipei de sculptură a proiectului Via Transilvanica, din care fac parte și în prezent. Acum două luni am vizitat Reșița și așa a apărut ideea de a lucra cu piatra de aici, care n-a mai fost folosită pentru sculptură”, a spus Tsvetelina. Proiectul ei de la Reșița se intersectează, la propriu, cu Via Transilvanica întrucât traseul trece chiar pe sub funicular.

tsevetelina angelova

Tsevetelina Angelova (în dreapta) revine la Reșița și pe Via Transilvanica.

Dorin Moldoveanu va fi prezent la Reșița până duminică inclusiv pentru a realiza o pictură murală deosebită de cele existente în oraș. Concret, va lucra cu pixeli, adică suprafața peretelui va fi delimitată în pătrățele de 2/2cm care vor fi pictate cu vopsea lavabilă de diverse culori. „Imaginea va arăta precum jocurile video vechi și va fi greu de observat de aproape însă devine clară pe măsură ce crește distanța de la care este privită. Vom reproduce o imagine de arhivă din timpul construirii funicularului”, am aflat de la artistul care, pe această cale, invită tinerii să ia parte la atelierul său. Imaginea va fi reprodusă pe zidul unui garaj din zona Parcului Cărășana, zid care recent a fost curățat și vopsit în alb.

dorin moldoveanu

Dorin Moldoveanu va realiza la Reșița prima pictură murală formată din pixeli.

„Vă invit să luați parte alături de prieteni și familie la evenimentele ce se vor desfășura având ca temă cea mai emblematică structură din patrimoniul industrial al orașului. Prin aceste acțiuni ne propunem să aducem comunitatea reșițeană aproape de istoria poate prea puțin cunoscută a emblemelor noastre industriale”, este mesajul transmis reșițenilor de către primarul Ioan Popa. Evenimentul „Fantasticul funicular, ultimul an în straie vechi” are loc în perioada 26-28 iulie în perimetrul din jurul funicularului. Seria de evenimente se deschide astăzi la ora 10:00 iar programul complet poate fi văzut aici.

Întregul proiect este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu cofinanțare din partea Primăriei Reșița. Este implementat de Asociațiile Make Better și Arta în Dialog din București, alături de Muzeul Cineastului Amator, Fundația Comunitară Banatul Montan, We Wilder Armeniș, Bike Attack Reșița, Asociațiiile D Proiect și Encore, Dash Film, Fundația De-a arhitectura din București, Salonul de Artă și Industrie al Artrom Steel Tubes și Urban Up.
Foto: Ioan Mato

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/