La fiecare 13 secunde, o persoană moare în lume din cauza pneumoniei. E Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei

spitalul victor babes timisoara
untitled design set 970x90 px

Este considerată ca fiind unul dintre „cei mai infecțioși ucigași” din lume. În fiecare an, peste 3 milioane de oameni cad victime acestei maladii. Mai bine de 800.000 dintre cei care își pierd viața sunt copii cu vârstă mai mică de 5 ani. La fiecare 13 secunde, o persoană moare în lume din cauza pneumoniei. Acestea sunt doar câteva dintre cifrele strâns legate de această boală care, de fapt, este ușor de prevenit, dar și de tratat.

„Fiecare respirație contează” este sloganul ales de organizațiile internaționale pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei. În 2009, Organizația Mondială a Sănătății a decis ca data de 11 noiembrie să fie dedicată combaterii acestui flagel.

„Din nefericire, infecțiile de tract respirator inferior, pneumoniile, continuă să reprezinte o cauză mare de mortalitate. Și asta, indiferent că vorbim de patologia pediatrică sau de cea a persoanei adulte. Aș vrea, însă, să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește pneumoniile, cu atât mai mult cu cât vorbim de câțiva ani încoace de abuzul de antibiotice. Pneumoniile virale se tratează cu antivirale, iar cele bacteriene cu antibiotice. În ultimul timp constatăm, însă, o prescripție excesivă la infecțiile virale, inclusiv la Sars Cov 2, care e o pneumonie virală, de antibiotice, fără a exista o justificare. Riscul major este ca în viitorul foarte apropiat să ne confruntăm cu o rezistență la antibiotice din ce în ce mai ridicată, mai ales la cele din clasa de macrolide și chinolone și vom ajunge la momentul în care nu vom mai avea ce medicament să administrăm, pentru că organismul dezvoltă rezistență.”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

Pneumonia face încă victime, chiar dacă este o boală tratabilă. Anual, afectează 450 de milioane de persoane la nivel mondial. Medicii spun că imunizarea cu un vaccin a cărui formulă este îmbunătăţită în permanență este cea mai eficientă soluţie de prevenţie.

publicitate ziar expresb 1000x100

„(…) Vitaminoterapia reprezintă un alt aspect important în creșterea imunității noastre, a tuturor. De exemplu, vitamine ca C, D sau Zinc sunt foarte importante pentru a dezvolta o imunitate ridicată. Tratamentul de imunostimulare cu lizate bacteriene (particule fracţionate mecanic sau celule liofilizate degradate chimic, derivate din tulpini patogene responsabile de infecţii ale tractului respirator) poate să fie iarăși o opțiune bună la pacienții cu infecții respiratorii repetate.”, a mai explicat Cristian Oancea.

În România, în fiecare an sunt depistate în jur de 2.000 de cazuri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/