La Caransebeș părinții încă nu au solicitat deschiderea creșelor

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Deși în întreaga țară se redeschid de mâine creșele, la Caransebeș situația este incertă. Și asta pentru că se impun condiții greu de atins pentru buna desfășurare a activității, iar părinții încă nu au înaintat cereri.

Normele de revenire în cadrul creșelor și grădinițelor, precum și în cadrul after-schoolurilor sunt elaborate în colaborare de către Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății. Una dintre condiții este ca părinții să depună cereri la unitățile de învățământ preșcolar la care au mers copiii până acum. Inspectoratele școlare sunt informate de către directorii grădinițelor de aceste solicitări și, mai departe, inspectoratele transmit autorităților publice locale aceste solicitări. Decizia pentru a redeschide aceste unități aparține administrației publice locale. În aceste unități de învățământ preșcolar, pe această perioadă a vacanței de vară, se desfășoară numai activități recreative, deci nu se desfășoară activități din curriculum preșcolar.

Șeful Serviciului de Întreținere și Reparații al Primăriei Caransebeș, Vasile Megan, spune că în municipiul Caransebeș singura unitate care ar putea să asigure condițiile impuse de Guvern pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 este creșa din cartierul Nord de sub aripa Grădiniței PP 4. De altfel în municipiul de pe Timiș și Sebeș sunt două creșe, iar până acum nu s-au înregistrat cereri din partea părinților pentru aducerea copiilor la creșe.

Muzeul TM

Dintre măsurile impuse cele mai importante sunt: – înainte de redeschiderea spaţiilor şi punerea în aplicare a acestor măsuri trebuie să se efectueze analize de laborator pentru verificarea conformităţii cu Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile; – curăţenia generală înainte de redeschidere se va face prin ştergerea prafului, spălare cu apă şi detergent, apoi clătire repetată cu apă potabilă; traseul prin curtea unităţii până la intrare şi în incintă se va realiza pe un culoar bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică; sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanţa dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcţionarea normală a activităţilor pedagogice.

Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4,5 mp/copil. Distanţarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare şi în sălile de mese) prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor la cel puţin 2 m distanţă între ele.  Izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu temperatura peste 37,3 grade Celsius şi/sau altă simptomatologie de boală infectocontagioasă acută dezvoltată în timpul şederii în unitate; nu va comunica cu restul spaţiilor definite; va fi deservit de o persoană adultă numită anume şi instruită pentru supraveghere. Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual (jucării, instrumente de scris, caiete, cărţi etc.). Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate din sala de grupă, la fel ca toate accesoriile neesenţiale pentru procesul instructiv-educativ.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/