La Băile Herculane, apă termală la jumătate de preț?

romeo dunca consiliul judetean caras severin

Consiliul Județean Caraș-Severin a alocat banii pentru obținerea licenței de exploatare însă cel mai mult va avea de câștigat Primăria Băile Herculane.

Varianta unei asocieri este, în continuare, cea mai agreată la nivel de județ. Președintele Romeo Dunca vede ca potrivită fie o asociație de dezvoltare intercomunitară între Consiliul Județean și Primăria Băile Herculane, fie o asociație comercială întrucât aceasta este mai ușor de realizat. Indiferent de forma de asociere, primăria va primi 45%, Consiliul Județean 35% iar 20% va merge la bugetul central. Procentul primăriei îi va garanta acesteia că nimic nu se va putea schimba fără aprobarea sa, tot primăria urmând să decidă asupra politicii de prețuri.

„Ambiția noastră este să venim cu prețuri sub jumătate din nivelul actual chiar dacă, pentru asta, va trebui să investim zece milioane de lei. Avem acești bani în excedentul bugetar. Vrem să facem o rețea de distribuire nouă, să legăm toate unitățile de cazare la rețea și, dacă mai rămâne apă, chiar să dăm populației”, a declarat Romeo Dunca după ședința extraordinară de Consiliu Județean de ieri.

În opinia sa, forul județean ar putea fixa valoarea redevenței la doi lei pe metrul cub de apă. În aceste condiții, cu cât volumul de apă distribuită va fi mai mare, prețul acesteia ar putea coborî la mai puțin de jumătate din nivelul actual. În ședința de ieri, consilierii județeni au aprobat alocarea sumei de 70.000 de lei necesari întocmirii documentației care trebuie depusă la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru obținerea licenței. Ulterior se vor stabili exact costurile studiului de fezabilitate în vederea renovării, modernizării și decolmatării izvoarelor pentru ca Băile Herculane să aibă parte de o lucrare așa cum ar fi trebuit făcută acum 30 de ani.

„Consiliul Județean a început demersurile pentru obținerea licenței de cum a dat prima hotărâre în acest sens. Avem avizele de la Apele Române și de la cultură și cred că acum avem cale liberă și depinde numai de noi. În paralel, am discutat despre studiul pe care vrem să-l facem pentru a vedea cine ne poate oferta cu tot ce trebuie făcut”, a mai spus Romeo Dunca.

Inițial s-a propus ca, după obținerea licenței, Consiliul Județean să încheie un parteneriat cu AquaCaraș prin care operatorul județean de apă și canal să facă noi captări și să modernizeze rețeaua de transport a apei. Pentru asta, este așteptată din partea AquaCaraș o ofertă de plată potrivită pentru ca marii câștigători să fie cetățenii și unitățile de cazare.

După parcurgerea acestori pași, primăria va fi binevenită în asocierea dorită de Consiliul Județean. „Cred că aceasta aceasta este varianta sănătoasă ca cetățeanul și turistul care ajunge în stațiune să beneficieze de aceste resurse geotermale în condițiile cele mai bune și la costurile cele mai mici”, a încheiat Dunca.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/