Klaus Iohannis demisionează din funcția de președinte al României

klaus iohannis

Șeful statului a anunțat luni, în cadrul unei declarații de presă susținută la Palatul Cotroceni, că va pleca din funcție, prin demisie, în 12 februarie. 

Anunțul lui Klaus Iohannis vine după ce conducerea Parlamentului a decis să inițieze procedura de suspendare din funcție a președintelui și a programat dezbaterea asupra cererii depusă de opoziție pentru marți la ora 10.

Klaus Iohannis a anunțat că va pleca din funcție miercuri, în 12 februarie. El a catalogat demersul suspendării ca fiind inutil, nefondat și păgubos.

Redăm declarația lui Klaus Iohannis:

„Astăzi s-a pus în mișcare procedura de suspendare a președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni aș fi plecat din funcție, după alegerea noului președinte. Este un demers nefondat pentru că niciodată nu am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. 

Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.

În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ, societatea va fi divizată: unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni, nu se va discuta despre cum va merge România mai departe, când nici măcar nu vor putea să își prezinte ideile, în acest amalgam negativ. 

În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite președintele după ce de fapt a început deja procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește: vom fi efectiv de râsul lumii. 

Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România.”

În 6 decembrie 2024, Klaus Iohannis a anunțat, după ce Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale, că rămâne în mandat „până când va fi ales un nou președinte al României”. „Când noul președinte va depune jurământul, eu voi pleca de aici.”, a subliniat atunci Iohannis.

Odată cu anunțul de astăzi al președintelui, procedura de suspendare a sa din funcție, care se derula în Parlament, rămâne fără obiect.

Interimatul la Palatul Cotroceni va fi asigurat de al doilea om în stat, președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL).

Potrivit Constituției, președintele interimar al României are atribuții limitate, potrivit articolului 98 (2) – „atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.” Atribuțiile prevăzute de articolele menționate sunt: adresarea de mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii, dizolvarea Parlamentului și declanșarea unui referendum cu privire la probleme de interes național.  

Alegerile pentru noul președinte sunt programate pentru 4 (primul tur) și 18 mai (al doilea tur de scrutin).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/