Kebabul şi shaorma, plăceri interzise prin vot politic?

Kebabul şi shaorma ar putea deveni ilegale în întreaga Europă! Plenul Parlamentului UE se va pronunţa peste două săptămâni asupra unei propuneri în acest sens, argumentată medical.

Motivul interzicerii comercializării kebabului şi shaormei pe piaţa europeană? Fosfaţii pe care aceste mâncăruri îi conţin şi legătura dintre fosfaţi şi afecţiunile cardiovasculare, informează Mediafax.

Plenul Parlamentului European se va întâlni peste două săptămâni pentru a vota propunerea. Dacă propunerea este respinsă, ea va fi trimisă înapoi la comisie, iar viitorul kebab-ului şi al shaormei va rămâne subiect de dezbatere. Comisia Executivă a UE a dorit iniţial să autorizeze folosirea fosfaţilor în carnea de miel, oaie, vită şi viţel utilizată la rotisor în cadrul fast food-urilor. Cu toate acestea, Comitetul pentru Sănătate a votat 32-22 pentru a se împotrivi acestei decizii, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la riscurile la care sunt expuse europenii din cauza acestei substanţe.

Shaorma este una dintre mâncărurile preferate al românilor şi este făcută din carne de pui, vită sau curcan, amestecată de obicei cu salată, roşii, ceapă, castraveţi şi o varietate de sosuri.

Aproximativ 1,3 milioane de kebaburi sunt vândute în Marea Britanie în fiecare zi, de către cele peste 20.000 de fast food-uri din ţară, potrivit The Guardian, în timp ce 200.000 de oameni lucrează în astfel de fast food-uri, în această industrie de miliarde de euro, în toată Europa. Potrivit publicaţiei germane Frankfurter Rundschau, sunt peste 16.000 de restaurante de tip fast food în Germania, care vând peste 3 milioane de kebab-uri şi shaorme în fiecare zi.