Jumătate dintre locuitorii Caraș-Severinului suferă de boli cronice

populatie, concept generic timis și caras severin
untitled design set 970x90 px

O analiză a Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin arată că aproximativ 50% din totalul populației județului suferă de cel puțin o boală cronică.

Dănilă Miloș, directorul DSP Caraș-Severin, a prezentat o radiografie sumbră a stării de sănătate a cărășenilor. Expunerea a avut loc  în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din această săptămână. Analiza dinamicii bolilor cronice realizată de specialiștii DSP se raportează la perioada cuprinsă între 2018 și primele trei trimestre din 2023. Aceasta relevă faptul că aproximativ 50% din populația județului suferă de cel puțin o boală cronică.

În toată această perioadă, pe primele patru locuri s-au menținut aceleași afecțiuni: bolile hipertensive, cardiopatia ischemică, diabetul zaharat şi bolile cerebro-vasculare. A crescut îngrijorător numărul persoanelor diagnosticate cu tulburări mintale, de la 4.946 de cazuri în 2018, la 9.279 în septembrie 2023.

Dănilă Miloș, directorul DSP Caraș-Severin

 

publicitate ziar expresb 1000x100

Explicațiile și cauzele acestui fenomen pot fi multiple, iar identificarea lor exactă ar necesita o investigație amănunțită, atât medicală, cât și sociologică. Cea mai importantă corelație rămâne însă aceea cu bolile cerebro-vasculare, care constituie, nu în mod imperativ și cu siguranță nu în toate cazurile, un fundament anatomo-patologic și fiziopatologic favorabil apariției ulterioare a tulburărilor mintale”, a explicat directorul DSP.

A crescut, de asemenea, și numărul persoanelor diagnosticate cu boli hipertensive, de la 52.044 la 54.003, și a celor cu boli cerebro-vasculare, de 8.715 la 9.922.

În scădere sunt persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, de la 18.112 în 2018, la 11.138 în trimestrul III din 2023. Această diminuare se datorează, mai precizează Miloș, „progreselor înregistrate în domeniul tratamentelor specifice, atât prin noi molecule, cât mai ales prin moduri de administrare, mai comode și mai terapeutice, ceea ce face ca tratamentul să fie mai ușor de suportat și de administrat”.

În perioada analizată, tot o scădere s-a înregistrat și în cazul bolnavilor de TBC, de la 875 în 2018, la 602 în 2023, mai arată raportul DSP.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/