Consiliul Județean Timiș a organizat, cu prilejul Zilei Județului Timiș, un plen festiv în cadrul căruia a acordat „Trofeul Recunoștinței” mai multor actori locali care s-au implicat și au susținut proiecte de cultură, asistență socială și educație.
Ziua Județului Timiș este sărbătorită în fiecare an în 28 iulie și reprezintă momentul în care a fost instaurată administrația românească în județul Timiș, în anul 1919.
„Este un moment de a privi în urmă cu recunoștință să vedem unde am ajuns, cât am performat. Am crescut mult în acești 105 ani, Timișul fiind unul dintre cele mai dezvoltate județe din România, cu o calitate ridicată a vieții pe care dorim să o perpetuăm, să consolidăm această tendință pozitivă. Transmit timișenilor un mesaj de încredere în forțele proprii, de stabilire a unor ținte înalte pentru că avem capacitatea și potențialul de a le atinge. Le doresc să fim uniți în atingerea acestor deziderate și, sigur, mă gândesc cu optimism la viitor la ceea ce ne așteaptă și la toate încercările din anii următori.”, a declarat Alin Nica, președintele în funcție al CJ Timiș.
Mediul privat performant este unul din principalele avantaje ale județului, a mai spus Alin Nica: „Nu în ultimul rând, faptul că suntem un magnet de creiere, așa cum a fost și pe vremea comunistă, cu valurile acelea de migrații din interiorul României către Timișoara. Același lucru se întâmplă și acum. Asta o datorăm în primul rând mediului universitar, care este unul performant și care sper să se adapteze și în continuare la cerințele, necesitățile în continuă schimbare ale pieței forței de muncă.”
Ovidiu Drăgănescu, subprefectul județului, a vorbit și el despre performanța economică a Timișului.
„Județul Timiș este cel mai performant județ din punct de vedere economic al țării. Și mă refer în principal la vârful performanței economice, exporturile pe care le reușește fiecare județ. Astfel, anul trecut, România a exportat de 93 de miliarde de euro, iar mai mult de 10%, aproape 9,4 miliarde, exportă județul Timiș, în comparație cu alte județe, culmea cum e Clujul, de exemplu, care a exportat de 2,8 miliarde. Pe locul 2 este Argeșul cu 7 miliarde de euro, la distanță mare de Timiș. Avem și un sold pozitiv, adică am exportat de 9,3 miliarde și am importat de 8,4 miliarde, deci am adus bunăstării țării aproape un miliard de euro în plus și nu în minus, cum fac de fapt și Bucureștiul și Clujul și toate celelalte județe mari cu care să spunem că noi am fi în competiție, care aduc deficit României. Ori Timișul, pe lângă faptul că are cea mai mare cifră de exporturi, are și un balans pozitiv.”, a explicat Ovidiu Drăgănescu. „Ar trebui ca și clasa politică de la București să respecte județul Timiș și să se uite pe aceste cifre, să-și dea seama de unde vine forța economică a României, în principal, și să-și schimbe optica. Din păcate, optica întotdeauna a fost că Timișul este un județ bogat și vă descurcați singuri, nu mai este nevoie și de finanțări de la bugetul central”, a mai completat liberalul.
Au primit, în cadrul plenului festiv, „Trofeul Recunoștinței”: Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Fundația Art Encounters, Institutul Francez din Timișoara, Rotary Timișoara Cetate, Fundația Speranța, Salvați Copiii Timiș, Hilfe für Kinder, Lions Club Dinamic Plus, Fundația MILI Missio Link International, Fundația ALBER și Lions Diamond Timișoara.
În foaierul Palatului Administrativ a fost organizată o expoziție de presă istorică cu materiale din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș care ilustrează momente cheie din evoluția județului.
Vineri, de la ora 18, în Piața Victoriei din Timișoara, va fi organizată o „Horă bănățeană”. Până duminică inclusiv, CJ Timiș organizează, prin instituțiile din subordine, mai multe activități culturale: expoziții cu tururi ghidate, ateliere de mediere culturală și spectacole artistice. Programul detaliat al activităților este disponibil aici.