În peste 2.600 de cabinete de medicină de familie din 26 de județe din țară se realizează procesul de vaccinare. Timișenii sunt cei care au apelat cel mai mult la medicul de familie pentru inocularea serului împotriva Covid-19.
Până în 17 septembrie, în cabinetele medicilor de familie din cele 26 de județe, au fost vaccinați aproape 400.500 de români, dintre care peste 20.000 în județul Timiș.
„În acest moment, 2.681 de cabinete de medicină de familie înregistrează activități de vaccinare. Distribuția este echitabilă în mediul urban sau rural. Aproximativ 50% în cele două categorii importante. Au fost vaccinate până pe data de 17 septembrie 400.477 de persoane, dintre care peste 54% fiind vaccinate în mediul rural. Județul Timiș are cel mai mare număr de persoane vaccinate în cabinetele de medicină a familiei. Peste 20.000 de persoane, urmat de Prahova cu peste 19.000 și Argeș, tot cu peste 19.000 de persoane”, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.
De altfel, pacienții cronici sau cei aflați în spitale se pot vaccina în cele 149 de spitale publice, iar procesul de imunizare se desfășoară și în 27 de spitale private. De asemenea, există campanii de vaccinare în mii de unități de învățământ, realizate prin intermediul echipelor mobile, iar peste 200 de centre de vaccinare proprii vor fi organizate în următoarea perioadă. În plus, mai multe școli și licee sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, centre care își vor schimba programul de funcționare odată cu implementarea strategiei pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19.
„În țară sunt peste 580 centre cu peste 830 de fluxuri. Se va reveni la programul de 12 ore în momentul în care se stabilește strategia pentru administrarea dozei trei. De asemenea, centrele cu activitate suspendată își vor relua activitatea. Pentru doza trei, dorim programarea prin Platforma Națională de Vaccinare pentru că persoanele eligibile pentru doza trei, care au mai mult de șase luni, sunt cele vaccinate până la sfârșitul lunii martie. Adică peste 1 milion de persoane”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce privește rata de vaccinare, pentru categoria de vârsta 12-15 ani este de 5%, pentru categoria 16-19 ani este de 20%, iar pentru persoanele care au între 60 și 69 de ani, rata de acoperire vaccinală este de 40%.