Magistratul care nu s-a ferit niciodată să critice în termeni duri inițiativele scandaloase ale ministrului Tudorel Toader a ajuns deja în Reșița, iar pentru ora 18.00 a lansat o invitație. La un suc! În Centrul Civic!
Ordonanța de Guvern prin care au fost modificate legile justiției n-a provocat prea mare deranj în rândul magistraților din Caraș-Severin. Cel puțin nu s-au exprimat public în acest sens. Singurul care a avut o reacție virulentă este procurorul George Bucurică, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin. Deoarece la Reșița n-a avut cui se alătura, Bucurică a plecat în capitală și a protestat alături de sutele de colegi magistrați pe treptele Palatului de Justiție. Informația pare să fi ajuns și la urechile judecătorului Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, acesta a ales să-și petrează ziua de duminică la Reșița, iar la ora 18.00 poate fi întâlnit în centrul orașului. Acolo unde sunt așteptați toți cei care își doresc normalitate în sistemul judiciar!
„Nu aveam nevoie de modificări la legile justiţiei, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG. Dar ceea ce se întâmplă în momentul de faţă nu face decât să confirme îngrijorările magistraţilor – şi anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanţe şi parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaţionale şi iată că ele trebuie corectate prin Ordonanţă. Însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă şi alte măsuri, prin care îşi întăreşte controlul asupra sistemului judiciar. Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veţi vedea judecătorii şi procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă şi prin ieşiri în faţa palatelor de justiţie, ci chiar prin suspendarea activităţii, începând de săptămâna viitoare”, a explicat judecătorul Tribunalului Cluj.
Tot astăzi a lansat o invitație și premierul Viorica Dăncilă. Pentru luni, la ora 15.30, când așteaptă la Palatul Victoria reprezentanții asociațiilor de magistrați, precum și pe cei ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru discuții pe legile justiției. „Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Liderul Executivului asigură asociațiile de magistrați că există „întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”.
Invitația la discuții vine după ce asociațiile de magistrați, respectiv Uniunea Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR), au criticat ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției pe motiv că aceasta încalcă principiul separației carierelor judecătorilor și procurorilor, mai ales în ceea ce privește criterul de accedere la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât și judecător, poate ocupa un loc la instanța supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcția de judecător pentru a accede la instanța supremă.
Asociațiile au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină șef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la DNA, la DIICOT, “fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor”.
Și secțiile pentru procurori și judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au criticat OUG, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, precizând, în plus față de obiecțiile asociațiilor, că prevederile referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public nu au fost propuse de Consiliu.