Judecătorul Cristi Dănileț a fost exclus din Magistratură pentru postări pe Facebook

Secția pentru Judecători a CSM a decis, luni, excluderea din magistratură a lui Cristi Danileţ, judecător în cadrul Tribunalului Cluj. Hotărârea poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit legii, până la soluționarea recursului magistratul este suspendat din funcție.

Judecătorul a explicat pe Facebook ce s-a întâmplat: „S-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este «conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției». Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia final”, spune Dănileț.

publicitate online in ziar Express de Banat

Este a doua sancțiune disciplinară pentru judecătorul Cristi Dănileț. Anterior, acesta a fost sancționat cu reducerea indemnizației cu 5% pentru două luni, tot pentru postări de pe rețelele de socializare. Sancțiunea a fost menținută de ÎCCJ. Mai mult, Dănileț mai are un dosar disciplinar în curs de judecată la CSM, în urma dezvăluirilor din serialul „Justice leaks”, publicat pe diferite site-uri de presă.

Tot pe Facebook au apărut numeroase reacții ale unor persoane cu notorietate din România:

Scriitorul Mircea Cărtărescu: „Excluderea lui Cristi Dănileț din magistratură este una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani. Pentru foarte mulți dintre noi, justiția cinstită, inteligentă, nesubordonată politic era simbolizată de neobositul judecător, foarte implicat în explicarea publică a mecanismelor juridice. Sunt cu totul alături de el și sper ca tocmai justiția, care l-a lovit acum pe nedrept, să-l și reabiliteze”.

Prof univ dr. Brândușa Armanca: „Strigător la cer! Cel mai corect judecător, Cristi Dănileț, omul care dă din timpul său pentru a face educație juridică copiilor, a fost propus pentru excludere din magistratură. I-au făcut un frumos cadou de ziua lui care e pe 14 decembrie. Pentru ce?”

Altcineva notează: „Am fost siderată să citesc că CSM a putut aproba, cu majoritate de voturi, excluderea unuia dintre cei mai străluciți magistrați din România. O execuție de tip bolșevic! Sunt alături de cel mai popular magistrat român, cel care este autorul unor splendide manuale și aplicații de educație juridică din România.”

”Judecătorul Dănileț a demarat aproape de unul singur unicul program prin care copiii primesc informații juridice si despre drepturilor lor de mici cetățeni. A scris și editat un manual de Educație Juridică pentru elevi, la nivelul înțelegerii lor. E absolut firesc sa utilizeze căile de comunicare pe care tinerii si elevii le folosesc, Facebook, TikTok, Instagram. Cei din CSM, care l-au exclus, au rămas la nivelul de fax blocat.”

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/