Jos pălăria! Asociația Dăruiește Viață a renovat, de la zero, prima Clinică de Transplant de Celule Stem la Copii din România, aflată la Timișoara!

Secția de Hemato-Oncologie din cadrul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, acolo unde funcționează și prima Clinică de Transplant de Celule Stem la Copii din România, a fost renovată de la zero în cadrul unui amplu proiect demarat de Asociația Dăruiește Viață.

Primul transplant de celule stem la un copil a avut loc în Timișoara, în anul 2001, sub îndrumarea Prof. Dr. Margit Șerban, cea care a fondat și clinica cu ajutorul unor donații oferite de ONG-uri din afara țării. Tot aici, în 2010, din donații și sponsorizări, au fost construite trei camere sterile, un laborator de biologie moleculară, camere de recoltare celule stem și electroforeză și o bancă de celule.

Clinica de Transplant de Celule Stem din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, un reper pentru hemato-oncologia din România și, în special, hemato-oncologia pediatrică, a fost renovată de la zero în cadrul unui proiect demarat de Asociația Dăruiește Viață.

O investiție de două milioane de euro, bani donați de trei mari sponsori, alături de alte peste 580 de firme care au contribuit cu sume mai mici și de peste 500 de donatori individuali.

„Renovarea completă este un proiect care a însemnat recompartimentarea tuturor celor trei etaje și a parterului astfel încât să existe grupuri sanitare proprii în fiecare salon, să asigurăm circuitele medicale corecte, să asigurăm condițiile necesare unui copil bolnav de cancer, așa cum se întâmplă în țările civilizate. Spitalele noastre au fost construite acum 50, 60 de ani și foarte puține au condițiile necesare unui tratament corect. Dincolo de ceea ce fac medicii, e nevoie de condiții de igienă să ajungem cu infrastructura medicală la un nivel potrivit anului în care ne aflăm. Nu este un proiect doar pentru Timișoara, pentru că aici sunt tratați copii din toată țara”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în mediul online, Oana Gheorghiu, fondator Dăruiește Viață.

Prima Clinică de Transplant Celule Stem la Copii a fost renovată pentru a crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancere de sânge sau imunodeficiențe. Cei 1.600 de metri pătrați au fost aduși la standarde europene, iar acum sunt asigurate circuitele medicale corecte.

„Noi suntem printre cei care au pus fondurile la dispoziție, dar cei care au ales ca aceste fonduri să fie redirecționate, au fost clienții noștri. Ceea ce înseamnă că proiectele Dăruiește Viață sunt extrem de importante. Susținem sănătatea, cultura, sportul și natura”, a mărturisit Diana Stoica, directorul HR al unui mare lanț de magazine din țară.

Pentru transformarea celor trei etaje și a parterului era nevoie de renovarea și reamenajarea spațiului, plecând de la suprafața necesară fiecărui pacient, crearea unui mediu controlat și până la dotarea fiecărui salon cu baie proprie.

„Noi lucrăm, în paralel, la mai multe proiecte și a fost greu să aducem sponsori pentru a putea finaliza acest proiect. Am lucrat pe etape, dar orice companie și orice om care a dorit să se implice în acest proiect, ne-a adus speranța că îl putem finaliza. Condițiile în spitale sunt dezastruoase , de secol trecut, iar infrastructura este foarte importantă mai ales atunci când, pentru pacient, este nevoie de izolare și de tratamente agresive. În cazul pacienților cu leucemie, șederea în spital este îndelungată. Să stai într-un loc opt luni în care dușul și toaletă sunt la comun este inimaginabil”, a spus Carmen Uscatu, fondator Dăruiește Viața.

Trecut și prezent

23 de saloane, 45 de paturi, trei etaje nerenovate, un grup sanitar pentru fete și unul pentru băieți pe fiecare etaj, o cameră de tratament și o cameră de joacă – cu acest peisaj s-au întâlnit membrii Asociației Dăruiește Viața, atunci când au decis să tragă linia de start a proiectului.

Lucrările au inclus recompartimentarea spațiilor, amenajarea toaletelor în fiecare salon, mobilare, adăugarea unei instalații medicale (gaze medicale) și a unei centrale de tratare a aerului pentru a asigura atmosfera necesară unui mediu spitalicesc.

În urma investiției au fost renovate, modernizate, dotate cu baie proprie 23 de saloane (cu unul și două paturi în cameră pentru un total de 33 paturi, opt de pre-transplant), au fost construite șase camere sterile, patru laboratoare de diagnosticare, o sală de tratament dotată cu hotă pentru citostatice, un loc de joacă pentru copii și spații de consult adecvate. În plus, saloanele beneficiază acum de mobilier modern, paturi electronice și acces la gaze medicale pentru potențialele situații critice.

„În Occident, cancerul la copil se vindecă în proporție de 85 sau peste 85% din cazuri. Iată, ne aflăm în România în aceeași situație în care, prin meritul dumneavoastră, putem să oferim copiilor aceleași condiții și nu mai este necesară plecarea pentru tratament în străinătate”, a spus  Conf. Univ. Dr. Smaranda Arghirescu, șef Secție Clinica Pediatrie II.

La Clinica de Transplant de Celule Stem din cadrul Spitalului pentru „Copii Louis Țurcanu” din Timișoara se internează, anual, aproximativ 1.000 micuți din toată țara și trec prin procedura de transplant în medie 20-25 de pacienți în fiecare an.

Copilăria unui băiețel de patru ani s-a oprit atunci când a fost diagnosticat cu leucemie. Mama lui a povestit că, timp de opt luni, au stat în spital, dar datorită noilor condiții, zâmbetul îi apare mai des pe buze pentru că reușește să își ocupe timpul cu tot felul de activități.

„Înainte să ajung cu băiețelul în Timișoara, am mai fost la Arad și am fost câteva zile și în Ungaria. Condițiile oferite de acest spital sunt incomparabile cu spitalele pe care le-am reamintit. Există un loc în care copiii pot să stea să își petreacă timpul liber. Desenează, colorează, dar din cauza pandemiei salonul de joacă e închis. Însă putem lua jucării, fiecare cameră are televizor, cu toate că nu ne-am uitat mult la televizor când eram acasă, acum nu prea avem încotro. Găsim tot felul de activități împreună cu copiii cu care suntem în salon”, a povestit Timeea, mama băiețelului.

Potrivit celor de la Dăruiește Viață, în România, în lipsa unor statistici oficiale, se estimează că numărul copiilor bolnavi de leucemie sau alte tipuri de cancer este de 5.000, iar anual se înregistrează alte 500 de cazuri noi. Rata de succes în tratarea cancerelor de sânge la copii și adolescenți este de sub 50%, în timp ce media țărilor Uniunii Europene este de peste 80%. Una dintre cauzele principale pentru această diferență este igiena precară din spitalele românești.

Sursa foto: dăruieșteviață.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/