Pe străzile Jimboliei, tinerii vor defila în costumele etniilor. Vor fi concerte, iar autoritățile vor inaugura monumentul „Arc peste timp. ÎnSemnul iubirii”.
Pe 10 aprilie, orașul Jimbolia sărbătorește 100 de ani de la alipirea la România. Evenimentele dedicate momentului vor fi organizate în 12 aprilie, cu începere de la 11.30 când, la stația de cale ferată, 200 de tineri îmbrăcați în costume ale etniilor își dau întâlnire.
Președintele CJ Timiș va înmâna mai apoi Jimboliei un drapel aniversar, iar de la ora 12 are loc reconstituirea marșului istoric realizat de jimbolieni în urmă cu 100 de ani. Vor participa 100 de perechi îmbrăcate în costume ale etniilor, membrii SVSU Jimbolia, autorități județene și locale. Alaiul se va deplasa de la stația de cale ferată până la Conacul Csekonics, în acordurile muzicii militare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal“.
Ceremonialul continuă în piațeta Sfântul Florian, de la ora 12.30, cu ceremonialul militar. Invitații vor susține alocuțiuni. Va vorbi mitropolitul Banatului. Sunt așteptați și politicieni – de la președintele CJT, până la prefectul județului, dar și Siegfried Geilhausen, viceconsulul Germaniei la Timișoara, Vasile Blaga, președintele interimar al PNL Timiș și deputatul PNL Marilen Pirtea.
Urmează inaugurarea monumentului „Arc peste timp. ÎnSemnul iubirii” realizat de artistul Liviu Mocan. Sărbătoarea continuă cu concertul susținut de Dinu Iancu-Sălăjanu la ora 16 la teatrul de vară. La Casa de cultură, de la ora 18, vor fi prezentate fragmente din opereta „Grüsst mein Banat!” (Salut Banatul meu), compusă de muzicianul autohton Emmerich Bartzer. În foaier, participanții se vor putea bucura de expoziția „Crâmpeie identitare. Farmecul vieții șvăbești“, ce prezintă, prin intermediul unor obiecte utilizate în cultura germanilor din Banat, zbuciumul și bucuriile șvabilor.