Jale mare! Țevile de apă ale Lugojului, colmatate de mizerie și rugină

Apa de consum livrată în Lugoj este la limita potabilității, conform administrației lugojene care a descoperit acest lucru în urma intervențiilor făcute la avariile pe vechea rețea de apă. Țevile sunt pline de depuneri și rugină, iar din acest motiv se dorește urgentarea conexiunii la noua rețea de apă.

„Am primit o fotografie care arată cum se prezintă vechea rețea de apă, unde țevile sunt pline de rugină și ce o mai fi pe acolo. Situația este identică în tot orașul, pe vechea rețea. Din această cauză apa vine cu presiune scăzută și, din punct de vedere igienico-sanitar, probabil la limita potabilității.”, a spus Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Conform bugetului local, una din prioritățile administrației locale pentru acest an privește achiziționarea de utilaje pentru realizarea branșamentelor la noua rețea de apă. Tot în încercarea de a crește calitatea, laboratorul de analize pentru controlul apei potabile livrate de la cele trei uzine de apă ale municipiului Lugoj urmează să fie modernizat în acest an, după mai multe amânări. Proiectul, care a fost realizat în anii trecuți, dar care a rămas neconcretizat până în prezent, este pe lista de investiții de anul acesta a administrației lugojene.

„În bugetul din 2021 am alocat sumele necesare pentru modernizarea laboratorului de analize de la uzina de apă, nr. 2 aflată în aval de municipiu, după podul de cale ferată. Proiectul există mai de mult. În această primă fază avem planificată achiziția unor echipamente și aparatură de analiză moderne, de ultimă generație, pentru a înlocui inventarul vechi de ani de zile, cu care se lucrează în prezent. Suma alocată pentru acest obiectiv este de 35.000 de euro. Pe viitor dorim să obținem o finanțare pentru reabilitarea întregii uzine și implicit și a spațiului în care funcționează laboratorul.”, a explicat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Alimentarea municipiului cu apă se face de la trei uzine. Două dintre acestea folosesc aducțiuni din 29 de foraje de adâncime, care asigură însă doar o treime din necesar. Cea mai mare capacitate o are uzina situată în spatele fostei întreprinderi IURT, care captează apă dintr-un braț tehnic al râului Timiș. Uzina este o fostă stație industrială, racordată ulterior la sistemul municipal.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/