Ziua Națională, marcată în avans la muzeul din Caransebeș printr-o expoziție de port popular și artă modernă.
Prin abordarea pe care o propune, artista Leia Tătucu extrage elemente individuale de pe costumele populare aflate în patrimoniul muzeului din Caransebeș pe care ulterior le prelucrează digital. Caransebeșeancă la origini și stabilită în Germania de 11 ani, Leia Tătucu își astâmpără dorul de casă desenând motive geometrice de pe costume populare. Apoi le colorează în acuarelă, le scanează și le prelucrează digital realizând astfel lucrări de artă modernă inspirate din tradiții care se pierd în negura istoriei.
Astfel poate fi rezumat proiectul intitulat sugestiv „Ițe de moștenire”, pe care artista, inginer de meserie, și l-a dorit transpus în fapte de mai bine de cinci ani. A reușit asta cu sprijinul muzeului din orașul natal, foarte receptiv la ideea valorificării într-un mod atât de inedit a pieselor din propria colecție de etnografie. O colecție care numără costume din întreg Banatul Montan, dintre care 15 au fost arătate în cadrul târgulului național de turism desfășurat recent la București.
Citește și: Caraș-Severin, la târgul de turism al României
Expoziția deschisă la muzeul din Caransebeș reunește, pe lângă creațiile Leiei Tătucu, și o parte dintre costumele care i-au fost sursă de inspirație. Vernisajul de vineri, organizat cu sprijinul consiliului județean, s-a dorit o sărbătoare în avans a Zilei Naționale a României, moment cum nu se poate mai potrivit pentru a prezenta publicului o astfel de expoziție. Evenimentul a mai cuprins un program de poezie, cântec și dans popular susținut de elevii de la școala din Slatina Timiș, coordonați de Maria Gherguța, și de Ansamblul „Junii gugulani” coordonat de Adrian și Adela Jurchescu.
Publicul este invitat să descopere ițele de moștenire de la muzeul din Caransebeș. Expoziția este cu vânzare, cei interesați putând achiziționa lucrările expuse de pe site-ul artistei Leia Tătucu. Pentru asta trebuie să scaneze un cod qr pe care-l vor descoperi vizitând expoziția.
Citește și: Răzvan și Dani arată lumii costumele tradiționale din Caraș-Severin