Istorie și etnografie la miezul nopții! Șezătoare la muzeul din Lugoj, cu ocazia Nopții Muzeelor

1000x100 (5)

Muzeul de Istorie și Etnografie din Lugoj va organiza, la sfârșitul acestei săptămâni, mai multe manifestări care să marcheze sărbătoarea europeană a Nopții Muzeelor.

Manifestarea, prilejuită de marea sărbătoare europeană a Nopții Muzeelor, le propune în acest an lugojenilor să trăiască experiența vizitei la muzeu într-un mod special, evenimentul ocazionând o inedită colaborare cu Asociația AlternativEd Lugoj. Acest proiect de parteneriat marchează „Săptămâna Națională a Voluntariatului”, propunând, sub titlul „Pe firul tradiției – Șezătoare la muzeu”, o serie de ateliere interactive pentru copii: pictură pe vase de ceramică, păpuși confecționate pe linguri de lemn, brățările prieteniei, basme populare, snoave, legende.

În cadrul aceluiași eveniment, dar cu o zi mai devreme, pe 18 mai, la ora 20.00, va fi vernisată expoziția temporară „Lugojul – 685 de ani de atestare documentară”, dedicată orașului de pe Timiș, pentru a aniversa secolele scurse de la prima sa atestare documentară, din anul 1334.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„Muzeografii vor oferi o veritabilă lecție de istorie locală, în ideea ilustrării vechimii seculare a orașului. Aproape pe tot parcursul Evului Mediu, Lugojul apare cu titulatura de oppidum (târg). Reprezentând un puternic bastion împotriva atacurilor otomane asupra Banatului, cetatea feudală a Lugojului, atestată documentar pe 22 august 1386, este o incontestabilă mărturie a unei istorii îndepărtate”, explică Daciana Vuia, directorul muzeului lugojean.

Lugojenii sunt invitați să viziteze expozițiile permanente și temporare ale acestei instituții și după Noaptea Muzeelor.

banner 970 x 250