Istoria Revoluției din 1989, studiată opțional la liceu, din următorul an școlar

Istoria Revolutiei va fi predata la liceu ca disciplina optionala
mbmr 1000x100

Ministrul Educației a emis ordinul prin care aprobă programa disciplinei opționale Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România. Elevii de clasa a XII-a o vor putea studia din toamnă. 

Inițiativa propusă de deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea a fost promulgată în noiembrie 2022 de președintele României.

Ordinul aprobat de ministrul Educației include o programă elaborată pentru o oră de studiu pe săptămână. Disciplina opțională este dedicată elevilor din clasele a XII-a și a XIII-a. Disciplina are mai multe domenii de conținut. Elevii vor afla informații despre ce înseamnă o revoluție, premisele acesteia, izbucnirea și extinderea mișcării, precum și desfășurarea, tranziția politică și economică în România.

„Noul curs opțional prezintă drumul parcurs de la dictatură la democrație în România. Opționalul contribuie la stimularea gândirii critice asupra evenimentelor, pe baza documentelor avute la dispoziție, și încurajează proiectele personale și de grup ale elevilor privind unele momente ale revoluției, inclusiv cele de istorie locală.”, se arată în nota de prezentare a ordinului.

Muzeul TM

Dascălii sunt încurajați să organizeze dezbateri sau ateliere de lucru folosind ca suport didactic surse istorice precum memorii, jurnale sau extrase din presa vremii care arată cum s-a produs schimbarea regimului politic în România. Totodată, elevii – să elaboreze eseuri. Pentru descrierea atmosferei de la acea dată, se pot folosi ca suport de învățare jurnale, interviuri, fotografii sau imagini video.

CITEȘTE ȘI: E oficial. Istoria Revoluției de la Timișoara se va preda la liceu

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/