Istoria, refăcută din frânturi la Caransebeș

restaurare statuie sissi la caransebes

În lume, sunt doar cinci statui în mărime naturală înfățișând-o pe împărăteasa Sissi. Una se află la Caransebeș și este în curs de reasamblare.

Vizitatorii muzeului au putut vedea în curtea instituției statuia împărătesei, sau mai corect exprimat, cea mai mare parte a acesteia. Scriem asta deoarece colecția muzeului numără 126 de piese care împreună alcătuiesc opera realizată de artistul Ianos Horvay cu marmura de la Ruschița donată de Ioan Bibel. Statuia de la Caransebeș are 1,72 m înălțime și, dintre cele cinci statui în mărime naturală ale împărătesei, redă cel mai fidel trăsăturile acesteia. Celelalte patru se află la Viena, Geneva, Budapesta și Insula Corfu din Grecia, toate fiind realizate cu acordul imperial al lui Franz Josef.

La începutul lunii noiembrie, a demarat colaborarea muzeului din Caransebeș cu Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din Iași, centru acreditat de Ministerul Culturii. Specialistul Mihai Spiridon, singurul restaurator în marmură de Ruschița din România, s-a ocupat de îndepărtarea de pe corpul statuii a depunerilor aduse de fenomenele naturale. Prin munca sa, se dorește reasamblarea statuii din toate piesele aflate la muzeul din Caransebeș. „Piesele ar trebui să reîntregească statuia însă, din imaginea creată de dl. Spiridon, reiese că acestea lipsesc în proporție de 10%. Va trebui să decidem dacă părțile lipsă vor fi refăcute din materiale compatibile sau acestea vor rămâne pentru a se vedea amprenta lăsată de timp”, a spus managerul muzeului din Caransebeș, Diana Țîrdea, pentru Express de Banat.

Susținerea financiară a acestui demers este asigurată de instituția muzeală pe baza contractului încheiat cu centrul din Iași. Investiția a fost cuprinsă în bugetul muzeului, restaurarea statuii fiind un motiv de mândrie. „Odată reasamblată, statuia merită să fie pusă în adevărata ei valoare. Ca și încadrare, locul ei trebuie să fie în mijlocul curții muzeului pentru că împărăteasa ar trebui să fie leit-motivul curții interioare a muzeului”, a încheiat Diana Țîrdea.

La momentul realizării ei, statuia trebuia amplasată în centrul orașului în anul 1914, eveniment amânat însă din cauza începerii războiului. Dezvelirea a avut loc în luna mai 1918 pentru ca, la 1 decembrie același an, statuia să fie luată și depozitată în clădirea vechii primării. Apoi nu s-a mai știut nimic despre statuia care avea să fie redescoperită în anul 2000 în beciurile Seminarului Teologic „Ioan Popasu”, cu prilejul lucrărilor la fundația bisericii construită în curtea instituției. În 2016 municipalitatea a anunțat că va aloca fonduri pentru ca această capodoperă să fie readusă la forma de acum peste 100 de ani. De puțin timp, s-a trecut la fapte.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/