Validarea mandatului primarului ales al orașului de pe malul Dunării riscă să depășească termenul legal, ceea ce ar putea genera un nou tur de scrutin, dar și un imens scandal, atât pe scena politică, dar mai ales în sistemul judiciar!
Social-democratul Adrian Torma, candidatul Alianței PSD – Pro România, a câștiogat alegerile din 27 septembrie pentru funcția de primar. A primit și certificatul de ales care atestă acest lucru. Biroul Electoral Central a constatat însă că alegerile de la Moldova Nouă ar fi fost fraudate. Nimic legat de ziua alegerilor, de corectitudinea scrutinului sau de numărarea voturilor. Pur și simplu, au concluzionat membrii BEC, printr-o hotărâre luată la un vot diferență, Adrian Torma n-ar fi avut dreptul să candideze. Din cauza lipsei a două semnături și a unei hotărâri judecătorești. Numai că acea hotărâre a fost urmată de o alta, care a schimbat funcamental datele problemei. Mai mult decât atât, chiar Biroul Electoral Central se pronunțase în cauză și validase, practic, candidatura lui Torma. Membrii BEC s-au sucit imediat ce s-au numărat voturile, numai că, instanța de judecată, în speță Curtea de Apel Timișoara, a pronunțat deja două soluții care-i dau dreptate primarului ales. Prima a suspendat Hotărârea BEC, iar a doua a anulat-o complet. În 15 zile, BEC poate ataca la instanța supremă, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Până atunci există un alt termen pe care legea îl impune. Mai exact, OUG 57/2019. Un termen ce riscă să fie depășit. Și asta pentru că, la Judecătoria Moldova Nouă, cererea lui Torma a stat zile bune la sertat, fără să primească termen de soluționare. Au primit toate celelalte, chiar și cele depuse ulterior cererii social-democratului. A venit între timp Hotărârea Curții de Apel Timișoara, potrivit căreia Torma este primar de drept la Moldova Nouă în următorii patru ani. S-a stabilit atunci și un termen pentru validare, numai că nu e de găsit un magistrat care să facă asta. Cu toată opoziția Tribunalului Caraș-Severin, instanță superioară, la Moldova Nouă a fost admisă declarația de abţinere formulată de judecătoarea Rodica Pascariu, preşedinte al completului nr.1. Cauza a fost astfel repartizată completului de judecată C2. Aici, altă declarație abținere. A judecătoarei Georgiana Augusta Dragomirescu. Abținere asupra căreia nu are cine să se mai pronunțe, la Judecătoria Moldova Nouă nemaiexistând vreun alt complet.
Până se hotărăște cineva să valideze mandatul primarului ales se poate ieși din termenul impus de OUG 57/2019, care spune că „mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă”. Și tot aceeași Ordonanță de Guvern mai precizează că: „În caz de invalidare a alegerii primarului, Guvernul, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor locale, pe baza solicitării prefectului, stabileşte data
alegerilor. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la data invalidării
sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, în condiţiile legii”.