IREAL. Dezvoltarea Bocșei, făcută pe Google Maps. Proiectanții n-au călcat niciodată în oraș!

bocsa google maps

Investiții de zeci de milioane de euro, care arată excelent pe hârtie, se dovedesc a fi de fapt o bătaie de joc decontată din fonduri europene!

Străzi care duc nicăieri sau care pur și simplu lipsesc din proiectele tehnice, acoperișuri de pe care apa de ploaie curge în clădirile învecinate și câte și mai câte au fost descoperite în documentațiile care au stat la baza accesării unui munte de bani pentru ca orașul Bocșa să se dezvolte. Situația e foarte complicată și pe lângă faptul că multe din lucrări riscă să rămână nefinalizate, se mai pune și problema returnării banilor care au fost cheltuiți aiurea. Eu încerc să salvez toate proiectele europene, dar sunt foarte întârziate! Avem DALI-uri cu probleme, trebuie refăcută expertiza pentru Casa de Cultură și Cinematograf, spre exemplu. Dacă le faci din birou și nu vii la fața locului, normal că apar greșeli! Problemele nu sunt simple. Proiectele europene sunt întârziate și vina este colectivă. E și vina fostei conduceri, dar și a celor care au lucrat efectiv în proiecte. Sorin Maxim, de la ADR Vest, are toată deschiderea și este un bun profesionist, dar nu putea să vină să lucreze în locul nostru. Din cele trei proiecte europene sper ca măcar pe două să le facem. Al treilea este cu semnul întrebării.”, a explicat primarul Mirel Pascu în plenul Consiliului Local.

Întârzierile sunt generate de mai multe motive, spune edilul-șef. Unul dintre acestea ar fi proiectele tehnice neconforme, făcute superficial. Un exemplu în acest sens este Casa de Cultură. Potrivit proiectantului, a constatat primarul Pascu, apa de ploaie se scurge de pe acoperiș în Muzeul Constantin Lucaci, cuprins și el pe lista de investiții. Firmele sunt de la Timișoara, consultanța de la București. Nu a fost nimeni aici, se discută doar la telefon. DALI-ul a fost făcut de pe Google Maps. Proiectanții pistelor de biciclete și autogării nu au călcat în Bocșa! Mi-au spus angajații din Primărie că nu i-au văzut niciodată în oraș!”, a detaliat Pascu.

leader board 728 x 90 px

Despre proiectul privind achiziția de autobuze electrice, realizarea de stații și piste pentru biciclete s-a tot vorbit. Proiectul ar trebui finalizat în 25 septembrie, dar nu s-a făcut nimic. Dar probleme sunt la toate proiectele, nu doar la cel pentru care s-au alocat 5 milioane de euro. „La muzee e același proiectant ca la proiectul cu autobuzele, unde întârzie cu pistele de bicicletă. Cinematograful, în principiu, este ok, dar nu au prevăzut parcări și se depășesc cotele din autorizația de construire, din  certificatul de urbanist. În fața Primăriei, în DALI, nu este prevăzută intrarea pe Strada Mihai Viteazu. Se reglează situația, dar pe bani. Apar costuri neeligibile care încarcă factura orașului. Avem probleme cu ENEL-ul, au cabluri pe sub parc. Trebuie să facem un studiu să vedem dacă putem efectua lucrări. Să amintesc și de proiectul PNDL de pe Strada Horia?! Pe lângă rigola existentă au mai pus două rigole!”, a prezentat cotele bătăii de joc primarul Bocșei.