Ioan Popa sapă după apă termală pe dealurile Reșiței

ioan popa

Vizate sunt câteva zone din oraș și din împrejurimi, unde experții susțin că ar exista izvoare mezotermale.

Documente puse la dispoziția municipalității de Institutul Geologic al României îi dau speranțe primarului Ioan Popa că ar putea găsi în apropierea Reșiței izvoare cu apă termală. În opinia edilului, o astfel de resursă ar lărgi orizonturile Reșiței. Pe de-o parte, apa termală ar putea fi folosită ca agent termic, pentru încălzirea instituțiilor publice și a unităților de învățământ ori vândută către alți utilizatori, iar pe de altă parte, ar reprezenta un atu în contextul construirii aqualandului în Mociur.

„Am făcut un contract cu Institutul Geologic Român care ne-a furnizat informații și documente despre posibilitatea de a identifica pungi de apă termală în zona Reșița sau limitrofă orașului. Urmare a documentelor care au provenit de la acest institut, care are date de acum 30 – 40 – 50 de ani, răspunsurile au fost optimiste. Există această posibilitate în Valea Domanului, au fost niște izvoare mezotermale mai sus de stadion, în zona Doman înspre Carașova, și mai există o posibilitate de a identifica izvoare cu apă termală în zona Secu – Cuptoare.”, a declarat primarul Ioan Popa.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Primăria Reșița se pregătește acum să scoată la licitație un contract pentru realizarea de prospecțiuni geotehnice pe zonele recomandate de reprezentanții Institutului Geologic Român.

„Documentele primite de la Institutul Geologic Român le-am trimis câtorva firme de profil care fac explorare detaliată și vom scoatem la licitație, undeva prin februarie, un contract pentru explorări mai profunde, în sensul în care se fac niște micro cutremure în Dealul Crucii, în Dealul Ciorii spre Lupac, care au rolul de a identifica prin mijloacele lor, pe care nu le cunosc eu, la ce adâncime există pânză freatică, câte pânze freatice sunt, pentru că dacă sunt sub o anumită adâncime, este clar că există apă termală. Iar dacă aceste prospecțiuni vor dovedi că este apă termală, atunci vom accesa fonduri europene să forăm și să o extragem. Ca și timp, aceste prospecțiuni se pot realiza undeva la trei – patru luni, deci până în vară – toamnă vom afla dacă avem sau nu pungi de apă termală sub noi.”, a concluzionat Popa.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/