Vicepreședintele SUA spune că România a ales să anuleze alegerile pentru că nu a fost capabilă să se apere singură de Rusia. Ioan Popa consideră că pericolul de a intra din nou în sfera de influență a rușilor este tot mai mare și avem nevoie de instituții puternice.
Primarul liberal al Reșiței a sancționat modul în care actuala administrație a Statelor Unite alege să se raporteze la situația geopolitică. Declarațiile președintelui Donald Trump legate de includerea Canadei ca stat american, preluarea Groenlandei și a Canalului Panama au fost catalogate de Ioan Popa drept o distrugere a echilibrului internațional. Recent, vicepreședintele J.D. Vance a ales să bată obrazul țărilor europene că nu sunt capabile să contracareze influențarea alegerilor de către Rusia, asta în loc să condamne ambițiile țariste ale lui Vladimir Putin. Vance a dat ca exemplu anularea alegerilor din România ca exemplu de slăbiciune a democrației interne.
Motivul pentru care România a ajuns să fie dată exemplu ține de tăcerea absolută a instituțiilor legate de dovezile care au stat în spatele deciziei de anulare a alegerilor, consideră Popa. Statul român s-a arătat incapabil să verifice cum candidatul Călin Georgescu a ajuns în turul al doilea cu zero cheltuieli de campanie.
„Suntem în această situație pentru că instituțiile noastre nu au reușit să formalizeze dovezile clare a ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale. Eu sunt unul din miile de candidați la alegerile din 2024 care am respectat rigorile scrutinului electoral și m-am supus legilor țării. Am avut angajat un mandatar financiar, conform legii, am depus în contul bancar deschis special pentru campanie sumele pe care legea le permite, am plătit afișe, pliante, timpi de radio/tv, apariții pe social media (Facebook, Instagram, Tik Tok, etc.). Toate cheltuielile mele pot fi verificate de oricine! Orice candidat, indiferent la ce funcție candidează în România, trebuie să se supună acestor rigori, mai ales dacă vorbim de funcția de Președinte. Nu a fost cazul lui Georgescu, care a primit donații neînregistrate de milioane de euro și a ajuns să fie locul 9 mondial pe TikTok ca și popularitate, lucru imposibil de realizat în condiții normale”, a declarat primarul.
Ioan Popa spune că o soluție fiabilă pe termen lung este crearea unui front comun cu Polonia, Finlanda, Suedia și țările baltice pentru a lupta împreună contra Rusiei. Altfel, mai stăm o generație în așteptarea americanilor: „Dragii mei, trebuie să înțelegem că în final suntem pe cont propriu. Trebuie să ne întărim instituțiile, să facem curățenie acolo unde lucrurile nu au funcționat. Trebuie să ne uităm atent la ce se întâmplă în jur. Să învățăm din exemplul nefericit al Ucrainei, din atitudinea Poloniei, care alocă 5% din PIB pentru Apărare și care este pe drumul de a deveni a treia forță militară NATO, după SUA și Turcia. Polonezii, care au suferit enorm în istorie din cauza vecinului rus, chiar și în trecutul apropiat, și-a învățat lecția. Cred că e cazul ca acum, când cad drone rusești pe teritoriul țării, când județele Brăila și Tulcea primesc alerte de război, să înțelegem că trebuie să facem front comun cu țări care trăiesc realitatea pe care o trăim și noi, Polonia, Finlanda, Suedia și țările baltice. S-ar putea să fie singura strategie inteligentă pe termen scurt”.