Ioan Popa: Nu putem opri peste noapte această hemoragie, această scurgere de resursă umană

ioan popa

Aproape 50.000 de cărășeni au părăsit județul în ultimii 10 ani, arată rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor. 30% dintre cei plecați sunt din Reșița.

Direcția de Statistică a Județului Caraș-Severin a făcut publice datele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor. O radiografie deloc optimistă pentru județ. Aici mai figurează doar 246.588 de persoane rezidente, în scădere cu 48.991 de persoane, față de recensământul precedent (octombrie 2011). În ceea ce privește municipiul reședință de județ, Reșița are astăzi o populație rezidentă de 58.393 de persoane, mai mică decât în urmă cu zece ani cu 14.889 de persoane.

„Sunt date care nu ne bucură foarte mult, trebuie să ni le asumăm, să le recunoaștem, să ne recunoaștem părți de vină dacă avem aici. Populația județului Caraș-Severin a scăzut cel mai mult dintre toate județele României. Suntem, din nefericire, fruntași la demografia negativă. E un dezastru! Evident că nici Reșița nu face notă distinctă. Și noi suntem în aceeași poveste, în aceeași poziție. Noi, ca și administrație publică, am încercat, în ultimii ani, să ne focusăm pe educație, pe sănătate, pe locuri de muncă, pe o calitate a vieții rezonabile, astfel încât să oprim această hemoragie, această scurgere de resursă umană din Reșița spre alte direcții. Nu e o misiune ușoară și nu se poate întâmpla peste noapte.”, a comentat primarul Ioan Popa cele mai recente date ale recensământului.

Populația Reșiței a scăzut constant în ultimii ani. Dacă în 1989 orașul număra în jur de 110.000 de locuitori, la recensământul din 2011 populația municipiului a resimțit o primă scădere, aceasta ajungând la 86.000 de locuitori. În 2016, Primăria Reșița a derulat, în colaborare cu Universitatea din oraș, o campanie proprie de recenzare, în urma căreia a rezultat, potrivit primarului Popa, o populație de aproximativ 73.500 de locuitori, motiv pentru care edilul se arată contrariat de metodologia de colectare a datelor pentru recensământul din 2021.

„La recenzia pe care noi am făcut-o în 2016, perioadă în care am vizitat împreună cu studenții de la Universitate circa 35.000 de unități locative, atâtea case și apartamente sunt în Reșița și în cartierele limitrofe, am identificat 73.500 de locuitori. Dacă mă întrebați pe mine, eu nu sunt de acord cu unele metode, cu unele chestiuni din metodica de recenzare actuală. De exemplu, noi când am făcut recenzia, dacă era un Ionescu plecat în Germania la lucru și soția plecată în Austria la persoane vârstnice, noi i-am trecut existenți în Reșița. Ei, la recensământul actual, nu s-a mai trecut așa. Deci, foarte multe persoane care sunt plecate de o perioadă de timp din oraș, chiar dacă nu și-au schimbat domiciliul, nu au renunțat la cetățenie, nu mai sunt prinși în evidență. Mi se pare puțin bizar. Păi atunci și indienii care lucrează la tramvai și stau aici mai mult de un an de zile, ar trebui să îi prindem ca cetățeni ai Reșiței, nu? Sunt unele lucruri pe care eu personal nu le-am prea înțeles. Dar, este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl acceptăm ca atare. Scădem foarte puternic demografic.”, a mai spus Ioan Popa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/