A mai trecut un an, iar hotelul din centrul Reșiței a rămas aceeași ruină cu care ne-am obișnuit. Și în 2023 proprietarul său, omul de afaceri Gruia Stoica, va plăti un impozit majorat de 500%, tocmai pentru că în toți acești ani nu a făcut nimic cu acesta, clădirea continuând să se degradez zilnic sub ochii autorităților.
Despre starea deplorabilă în care a ajuns astăzi hotelul din Centrul Civic s-a vorbit și în ultima ședință din 2022 a Consiliului Local Reșița. Primarul Ioan Popa le-a explicat aleșilor locali că primăria nu poate cumpăra hotelul, dar speră ca autoritățile care se ocupă de falimentul firmei OJT Semenic să urgenteze lucrurile, astfel încânt imobilul de 10.000 de metri pătrați să fie cumpărat de o societate care își dorește cu adevărat să reintroducă unitatea de cazare în activitatea hotelieră.
„Revenim mereu la acest hotel, una dintre clădirile pe care eu o văd în fiecare zi, de șase ani, de la fereastra biroului meu din primărie. Hotelul Semenic, o clădire de 125 de camere, pe 10.000 de mp, pe care impozitul era în mod normal de 4.200 de lei, o supraimpozităm și o ducem undeva la 40.000 de lei, adică, tot insignifiant, după părerea mea. Am ținut să vorbesc despre această clădire și pentru că fac pe această cale un apel către judecătorul de caz, care se ocupă de acest faliment al hotelului Semenic sau al firmei OJT Semenic, să facă tot ce îi stă în putință ca să dinamizeze procesul de vânzare a acestor active aflate în faliment, pentru că, din datele pe care noi le deținem, conform legislației, lichidatorul are obligația să scoată la vânzare și în cazul în care nu se vinde la evaluarea pe care o are acum, să se coboare prețul cu 25%, cu o cadență de una la trei săptămâni, o lună de zile. ”, a spus Ioan Popa.
Edilul-șef este convins că hotelul prezintă interes pentru investitori, chiar și în starea în care se află acesta, având în vedere că la Reșița există puține locuri de cazare.
„Dacă s-ar păstra această cadență în procedurile de lichidare, cu siguranță, în maximum jumătate de an, hotelul Semenic ar putea ajunge la o firmă care să-l reintroducă în activitatea hotelieră, mai cu seamă că Reșița are un deficit de camere de cazare enorm. Suntem undeva la 400 – 500 de camere de cazare în oraș. Gândiți-vă că Herculane este undeva la 3.000 de camere, Văliug, Crivaia, Gărâna este la 1.500 de camere. Noi nu putem organiza competiții majore în oraș, conferințe, seminarii sau alte activități care ar presupune intrarea în oraș a mai multor sportivi sau alte entități, pentru că nu au unde să doarmă. Sper ca acest semnal să fie înțeles și să primim sprijinul autorităților care se ocupă în mod curent de aceste proceduri de dizolvare, faliment, lichidare etc.”, a concluzionat Popa.
FOTO: ARHIVĂ