Primarul Reșiței le răspunde cetățenilor care locuiesc pe străzile Ceretului și Rândul II, nemulțumiți de felul în care municipalitatea a tratat problema cu care aceștia se confruntă de aproape 12 ani.
Venit în Caraș-Severin săptămâna trecută pentru a inspecta mai multe lucrări de investiții derulate de Consiliul Județean și Primăria Reșița din fonduri europene, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean, a remarcat că Ioan Popa e printre primarii care au atras cei mai mulți bani europeni pentru realizarea unor investiții absolut necesare și care se derulează fără probleme deosebite. „Popa e unul din campionii absorbției fondurilor europene, este un model, un exemplu de bune practici la nivel național.”, a spus Cîmpean.
Declarația secretarului de stat l-a revoltat însă pe Gheorghe Peșchir (foto), un reșițean care locuiește pe Strada Rândul II și care, împreună cu un grup din aceeași zonă, a fost în repetate rânduri în audiență la primarul Reșiței pentru a solicita modernizarea a trei tronsoane de drum, care însumează mai puțin de un kilometru.
„Auzi, campion al fondurilor europene! Asta m-a scos din sărite maxim, când noi ne rugăm de primărie să ne repare două străzi care cumulat sunt mai puțin de un kilometru. Am făcut nenumărate memorii în ultimii ani pentru reabilitarea străzii Rândul II, care măsoară 487 de metri, a străzii Ceretului – 100 de metri și a legăturii dintre cele două, de numai 200 de metri. Ne-am prezentat și în ședințele de Consiliu Local, și pentru că nu am putut merge toate familiile care locuiesc în zonă, am dus un tabel cu 44 de semnături, în speranța că vor înțelege că pe aceste străzi nu stau doi – trei oameni, și că este nevoie să se intervină cu lucrări, pentru că cele două porțiuni sunt sub orice critică. Eu locuiesc în Reșița de 50 de ani și cred că Rândul II este singura stradă care nu este nici măcar pietruită, iar când plouă, ce să mai vorbim, e drum de țară! Vara nu poți lăsa un geam deschis, căci în loc de aer curat ne intră numai praf în case. Degeaba ne-am rugat să-l cimenteze măcar, dacă nu au bani de asfalt, că noi am vorbit, ei au promis, iar lucrurile au rămas tot așa.”, povestește revoltat reșițeanul.
Contactat de expressdebanat.ro, primarul Ioan Popa a declarat că nu este străin de această situație. În trecut, acesta a fost prezent în mijlocul oamenilor, cărora le-a vorbit despre proiectul european în care se află cuprinse și străzile Rândul II și Ceretului.
„Cunosc problema, îl cunosc și pe acest domn, fost lider de sindicat, care se folosește de acea masă de oameni necăjiți din zonă în interes personal. Eu am vrut să văd cu ochii mei ce este acolo, pentru că au fost în ședința de Consiliu Local și el e pe principiul că atunci când măgarul rage, privighetorile tac, sau dacă unul urlă mai tare, se face liniște în jur! Dar nu este așa. I-am explicat omului foarte clar. Și lui, și vecinilor săi. Noi acum am scos la licitație, am predat amplasamentul ieri (marți, 16 august 2022 – n.r.), pentru modernizarea unor străzi care pornesc din Muncitoresc, de la stația de tramvai, de la semafor, pe Feroviarului, care merge pe sub cimitir, urcă în Dealul Mare, trece prin Rânduri și coboară pe Ștefan cel Mare, în partea cealaltă la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Acest proiect este făcut exact pentru incluziune socială, să ajutăm populațiile defavorizate din zona Mociur, și aici vorbim în speță de zona Dealul Crucii, pe străzile Rânduri și așa mai departe, să poată beneficia de drumuri de calitate și de transport public, pentru a-și duce copiii la școală, la grădiniță, iar pensionarii să poată coborî cu un mijloc de transport urban. Ieri am predat amplasamentul către constructor și ne-am apucat de treabă!”, a declarat edilul-șef.
Popa a mai precizat că proiectul de modernizare a străzilor din Dealul Crucii se derulează cu fonduri europene, iar lucrarea în sine nu este deloc ușoară: „Termenul de execuție, din ceea ce cunosc eu de la colegii mei, este 12 luni, începând de ieri. Se face șosea, trotuar, stâlpi de iluminat, bănci, coșuri de gunoi, absolut tot ce trebuie. Aia facem acolo! Dar este o lucrare complicată pentru că vorbim de niște străzi alambicate, întortocheate, pe o zonă foarte complexă, care a fost dezvoltată haotic în ultimii 150 de ani, pentru că au crescut acolo tot felul de căsuțe, case, cartierul ăla destul de eterogen în concubinaj, dacă vreți, cu fabrica, cu combinatul siderurgic. E un drum extrem de complex, îngust, cu densitate mare, cu probleme mari de gaz, de apă. E un proiect greu, dar am făcut acest proiect și acum îl punem în practică. Însă oamenii trebuie să aibă răbdare, pentru că eu nu sunt un scamator și nu am un joben de unde să scot iepurași din el. Nu pot!”, a conchis edilul Reșiței.