Investițiile în tehnologie pot fi frânate dacă se aprobă suprataxarea industriei de telecomuncații

Asociația Naționala a Internet Service Providerilor din România (ANISP) spune că printre efectele negative pe care le-ar avea suprataxarea industriei cu 3% din cifra de afaceri sunt creșterea tarifelor și frânarea investițiilor în noi tehnologii, cum este 5G, informează Mediafax.

Măsura este prezentă în proiectul de ordonanță prezentat de Ministerul Finanțelor în 18 decembrie 2018. Suprataxarea industriei de telecomunicații afectează investițiile, avertizează asociația, într-un comunicat. Țintele privind digitalizarea României, introducerea tehnologiilor 5G, IoT, smart city, acoperirea zonelor „albe” (fără acoperire cu servicii de Internet broadband) – vor fi ratate. Acest lucru va antrena frânarea creșterii economice viitoare a României.

Suprataxarea industriei de telecomunicații duce la creșterea tarifelor către utilizatorii finali. Ca efect secundar, creșterea numărului de abonamente Internet și/sau servicii telecomunicații mobile va încetini.

Dacă mediul ultra-competitiv existent se adaugă o povară de 3% din cifra de afaceri, unii operatori dintre cei alternativi vor închide porțile. Ca efect indirect vom observa o scădere a veniturilor bugetare provenite din taxele și impozitele aferente salariilor celor care vor fi disponibilizați și un nou exod al personalului calificat către alte țări ale Uniunii Europene.

Suprataxarea industriei de telecomunicații contravine legislației românești și europene privind telecomunicațiile.

ANISP îți exprimă speranța că factorii de decizie vor lua în calcule argumentele raționale de mai sus și că vor renunța proiectul în cauză. De asemenea, ANISP este deschisă la dialog și își oferă toată expertiza celor interesați.