Investiții pentru VIITORUL REȘIȚEI. Primarul Ioan Popa și echipa sa au adus școlile din oraș în secolul XXI

chiosa viceprimar resita
Stiri din Timisoara si Resita, publicitate online

Îmbunătățirea condițiilor în unitățile de învățământ din oraș, crearea unui mediu atractiv, prietenos, adaptat cerințelor educaționale ale secolului XXI, dar și susținerea excelenței educaționale au fost priorități absolute ale primarului Ioan Popa și ale echipei sale și în mandatul 2020-2024.

Demarat încă din 2016, programul ambițios de reconfigurare din temelii a sistemului educațional din Reșița și de aliniere a acestuia la standardele actuale – unități de învățământ moderne, eficiente energetic, cu dotări adaptate erei digitale pe care o traversăm și nevoilor elevilor din ziua de astăzi, cu dascăli ce țin pasul cu tendințele actuale în materie de învățare și predare – s-a concretizat, în mare parte, în ultimii patru ani.

Transformarea educațională gândită de edilul Ioan Popa, de echipa de la proiecte, de echipa condusă de viceprimarul Mădălina Chiosa, în calitate de coordonator al Direcției Generale de Învățământ din cadrul Primăriei Reșița, și implementată cu efortul susținut al tuturor direcțiilor din primărie, a avut loc pe toate palierele importante: INFRASTRUCTURĂ, DOTĂRI, RESURSĂ UMANĂ.

INFRASTRUCTURĂ – schimbarea aspectului estetic, eficiență energetică, construcții noi

La peste 66.350.000 de lei se ridică valoarea proiectelor de eficientizare energetică a unităților de învățământ pe care Primăria Reșița le-a finalizat în ultimii patru ani:

Colegiul Național „Traian Lalescu” – 5.930.147,42 lei;
Liceul Teoretic „Traian Vuia” – 7.397.614,37 lei;
Liceul Teologic Baptist – 4.016.664,06 lei;
Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” – 6.168.658,81 lei;
Colegiul Tehnic – 13.168.390,60 lei;
Colegiul Național „Mircea Eliade” (corp A) – 2.024.421,88 lei;
Colegiul Economic al Banatului Montan (internat) – 2.672.630 lei;
Școala Gimnazială „Marius Șandru” – 8.230.619,80 lei;
Școala Gimnazială „Mihai Peia” – 9.688.750,83 lei;
Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” – 7.052.373,95 lei.

Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, la care se adaugă și o contribuție consistentă de la bugetul local, de peste 3.700.000 de lei, pentru amenajările exterioare – curți, alei, terenuri de sport, spații verzi.

chiosa madalina

La alte zece unități de învățământ cuprinse în programul de modernizare și reabilitare energetică – Școala Gimnazială Nr. 8, Școala Gimnazială Nr. 9, Școala Gimnazială Nr. 7, Școala Primară Dealu Mare, Școala primară și Grădinița Mociur, Grădinița Dealu Mare, Grădinița „Palatul Fermecat”, Grădinița Nr. 2, Grădinița „Floarea Soarelui” și Grădinița Nr. 3 – lucrările sunt în diferite stadii de execuție. Valoarea totală a acestor proiecte depășește alte 73.000.000 de lei.

Sunt investiții record ce ajung la un total de aproape 150.000.000 de lei realizate de Primăria Reșița pentru asigurarea unui mediu de învățare modern și adaptat nevoilor actuale.

La acestea trebuie adăugate alte patru proiecte încheiate în ultimii patru ani – construirea Grădiniței „Semenic”, construirea Grădiniței „Universul Copiilor”, construirea Sălii de sport de la Liceul Teologic Baptist și a Bazei sportive tip 2 de la Liceul Teoretic „Traian Vuia” – în valoare totală de peste 28.000.000 de lei, precum și două proiecte aflate în curs de implementare prin Compania Națională de Investiții – construirea unei creșe noi în Govândari (12.705.496,67 lei) și a unei baze sportive tip 1 în zona Arsenal (5.491.291,35 lei).

Nu în ultimul rând, ca o încununare a eforturilor depuse de echipa edilului Ioan Popa pentru înființarea și dezvoltarea Școlii duale reșițene, anul acesta a fost obținută o finanțare de 122.623.021 lei, prin PNRR, pentru o investiție care va schimba radical fața sistemului educațional din întregul județ. Este vorba despre construirea unui CAMPUS PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT DUAL, în cadrul unui proiect implementat de un consorţiu din care mai fac parte, alături de Primăria Reșița – lider de proiect, Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Universitar UBB Reșița, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Camera de Comerț Germană, Agenția de Dezvoltare Locală Reșița, cele două unități de învățământ din Reșița care, din 2017, au clase în sistem dual – Colegiul Tehnic și Colegiul Economic al Banatului Montan – și 14 operatori economici implicaţi în şcoala duală. Campusul integrat pentru învățământul liceal și universitar va fi construit în zona de dezvoltare Mociur și va cuprinde: centre de învățare pentru Industrii emergente și Turism sustenabil, ateliere digitale, bibliotecă, spații de lectură și socializare, teren de sport, cantină și spații de cazare.

DOTĂRI – facilități de studiu pentru elevi și cadre didactice

În completarea programului de reabilitare și eficientizare energetică, Primăria Reșița a demarat, anul acesta, și un amplu proiect de dotare a unităților de învățământ cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de ultimă generație, o parte dintre elevii și dascălii Reșiței beneficiind, deja, de aceste facilități prin proiectele anterioare.

Finanțat din PNRR și de la bugetul local, proiectul are o valoare totală de 24.183.493 lei (42.923,44 lei de la buget local) și cuprinde toate unitățile de învățământ din oraș, dar și Clubul Sportiv Școlar și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

Proiectul prevede dotări complete pentru: 15 laboratoare de informatică, 389 săli de clasă (dotări IT), 318 săli de clasă (mobilier și materiale didactice), 11 laboratoare de științe (dotări IT), zece laboratoare de științe (mobilier și materiale didactice), 16 cabinete școlare de specialitate, 21 de cabinete psihopedagogice, 20 săli de sport, două ateliere de instruire practică.

RESURSĂ UMANĂ – Erasmus+ REȘIȚA EXCELENȚEI

Deoarece cei care dau viață unei școli sunt, în egală măsură, dascălii și elevii, echipa coordonată de viceprimarul Mădălina Chiosa și-a îndreptat atenția și spre dezvoltarea potenţialului uman în vederea creșterii calității actului de predare, aceasta fiind una din priorităţile de bază ale procesului de modernizare a sistemului educaţional.

În 2023, primul an în care primăriile din România au devenit eligibile pentru acreditări de formare pe domeniul Educație școlară, Primăria Reșița a fost prima din țară care a obținut acreditare Erasmus+ în vederea participării cadrelor didactice la cursuri internaționale de formare profesională în state ale UE, anual, pentru perioada 2023-2027.

Demersul s-a concretizat anul acesta, în luna aprilie, când prin intermediul proiectului ERASMUS+ coordonat de Primăria Reșița în cadrul consorțiului „REȘIȚA EXCELENȚEI”, prima serie de profesori din oraș – formată din 14 cadre didactice și trei experți educaționali din cadrul Grupului Local de Educație al Primăriei Reșița – a participat, în Belgia, Spania și Franța, la cursuri de formare în domeniile: Digitalizare, Incluziune și Dezvoltare durabilă.

EDUCAȚIA, prioritate și în 2024 – 2028

Investițiile în creșterea calității actului educațional, ca importantă garanție a creșterii calității vieții, vor continua și în perioada următoare în municipiul Reșița, echipa viceprimarului Mădălina Chiosa având stabilite o serie de obiective pentru mandatul 2024-2028:

– modernizarea unităților de învățământ care nu au fost cuprinse în proiectele aflate în implementare, astfel încât rețeaua școlară a Reșiței să aibă o bază materială complet reabilitată;

– finalizarea proiectului de dotare a școlilor și depunerea de noi proiecte pe următorul ciclu de finanțare: KitchenLab la Colegiul Economic, reabilitarea căminului, a cantinei și a atelierelor de la Colegiul Tehnic, reabilitarea cantinei Liceului Teoretic Traian Vuia, dotarea internatelor cu mobilier nou, pentru a deveni mai atractive pentru elevii din afara orașului;

– continuarea proiectului Erasmus+ pentru formarea cadrelor didactice: cursuri de formare anuale în diferite țări din Uniunea Europeană și organizarea de cursuri cu experți educaționali internaționali în Reșița;

– introducerea unui program de colectare selectivă în toate școlile din municipiu;

– creșterea gradului de siguranță în rândul elevilor și al cadrelor didactice (instalare sisteme de supraveghere interior și exterior pentru toate instituțiile școlare, butonul de panică, controlul accesului în incintă) și apoi deschiderea curților școlilor către comunitate, pentru ca tinerii să poată utiliza baza materială a școlilor pentru activități sportive în afara programului școlar;

– implementarea proiectului Catalog electronic în toate școlile din Reșița, pentru reducerea abandonului școlar, dar și pentru o mai bună legătură a școlii cu părinții;

– derularea de noi proiecte de tip educație non-formală pentru tineri, centrate pe domenii precum: cultură, mediu, sănătate, antreprenoriat, implicarea în depunerea candidaturii pentru obținerea titlului de Capitală a Tineretului împreună cu ONG-urile pentru tineret din oraș.

(PE)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/