Administrația Națională Apele Române a inclus Lacul Surduc într-un proiect național care vizează modernizarea a 20 de baraje. Finanțarea se va face prin Programul Național de Redresare și Reziliență, iar valoarea este de peste 200 de milioane de euro.
„Investiţia este justificată atât de necesitatea adaptării la schimbările climatice, cât şi de importanţa lucrării hidrotehnice pentru comunitate: acumularea Surduc asigură alimentarea cu apă a populaţiei Timișoarei și a zonei din împrejurimi, având rol și în reducerea riscului la inundaţii”, au transmis reprezentanții Administrației Bazinale a Apelor Banat.
Vor fi înlocuite echipamentele hidromecanice ale barajului, cât și instalațiile de acționare ale acestor echipamente. Noile echipamente hidromecanice vor asigura debitul ecologic aval de acumulare. Totodată, vor fi asigurate sisteme automate pentru funcționarea echipamentelor hidromecanice. Cu această ocazie vor fi create insule plutitoare verzi, deoarece zona este recunoscută ca atracție nu doar turistică, ci și avifaunistică, cu o diversitate de păsări acvatice ce se adăpostesc aici pe timpul iernii.
Cel mai mare din vestul țării
Lacul Surduc este cunoscut oficial ca și Lacul Fârdea. Datorită accesului turistic principal dinspre Traian Vuia pe DJ681A, ultima localitate fiind satul Surducu Mic, lacul a primit denumirea populară de „Lacul Surduc”, care s-a încetățenit. Este cel mai mare lac din vestul României, cu o suprafață de 530 hectare, o capacitate de acumulare estimată la circa. 51 milioane metri cubi și este un important obiectiv turistic. Adâncimea lacului oscilează între 16 și 20 de metri. Barajul se află la 195 m deasupra nivelului mării. Construit între 1972 și 1976, barajul Surduc e construit din anrocamente cu mască de beton, iar terenul îi permite să fie extrem de performant. Anrocamentele și cele câteva mii de metri cubi de beton susțin 417 mc apă/mc anrocamente. Barajul e protejat cu o mască de beton armat din dale de 60 cm grosime la bază și 30 cm la coronament, are 36 de metri înălțime și o lungime a coronamentului de 130 de metri. În 1976 s-a început acumularea apei. Barajul și Lacul Surduc alimentează cu apă potabilă și industrială municipiul Timișoara și poate pune în mișcare turbinele unei microhidrocentrale de 2 MW. Este considerat ca fiind unul dintre cele mai sigure baraje din România.
Primarul municipiului Lugoj, Călin Dobra a avut recent o întâlnire cu echipa medicală a Spitalului Municipal Lugoj, șefii de secții, managementul spitalului dar și echipa de implementare a proiectului...
Telefonul Copilului a sunat de peste 800 de ori, anul acesta, în Caraș-Severin!
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281