Condiții europene pentru 500 de bocşeni

Construită în anii ’70, clădirea Școlii Gimnaziale nr. 1 din Bocșa Română nu a trecut vreodată prin lucrări de reabilitare, însă învățământul este acum o prioritate.

Peste 100.000 de lei au fost alocați din bugetul local pentru izolarea termică a instituției, după ce primăria a stabilit că elevii merită să învețe în condiții europene. Practic, din acești bani se izolează întreaga clădire, de aproximativ 1.300 de metri pătrați, după care se va schimba complet la față, cu un strat de vopsea, care să îi dea culoare. Înainte de vacanța de vară, lucrările vor fi gata.

În acest fel, reprezentanții administrației locale sunt convinși că elevii vor veni cu drag la școală și vor obține rezultate mai bune. „Clădirea a fost ridicată în 1973, iar de atunci nimeni nu s-a preocupat de aceasta. Practic, este primul proces amplu de reabilitare”, a spus Aurel Lungu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1.

În plus față de aceste modificări, din finanțarea pe care instituția de învățământ o primește per elev se vor schimba geamurile școlii, care vor fi înlocuite integral cu termopan. „Suma alocată din acest buget se ridică la 28.820 de lei. Este extraordinar ceea ce se întâmplă la școala noastră, mai ales că odată ce și geamurile vor fi schimbate, vor scădea mult costurile pe care le avem cu încălzirea”, a spus Anica Sorina Kovacs, directorul adjunct al instituției. În acest caz este vorba despre renovarea Corpului A al clădirii.

Corpul B a trecut printr-un astfel de proces de reabilitare anul trecut, în vară. În cazul lucrărilor de acolo, administrația locală a suportat cea mai mare parte din costuri. În total, la Școala Gimnazială nr. 1 învață puțin peste 500 de elevi.