Investiție importantă pentru prevenirea infecțiilor în două spitale din Timișoara

Două spitale din Timișoara vor beneficia de 68 de milioane de lei, bani europeni, cu scopul prevenirii infecțiilor contactate în timpul spitalizării.

Primăria Timișoara informează că a reușit să atragă o finanțare europeană importantă, de 68 milioane lei, prin PNRR, de care vor beneficia două spitale aflate în subordinea instituției. Este vorba de Spitalul Municipal Timișoara și Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, care vor utiliza banii cu scopul prevenirii infecțiilor contactate în timpul spitalizării.

E una din problemele grave ale sistemului de sănătate, care are nevoie de măsuri urgente. Cele două proiecte câștigate depășesc 13 milioane de euro, bani care vor fi investiți pentru ca pacienții să aibă condiții de spitalizare sigure, la standarde europene. Le mulțumesc echipelor de proiect din cele două unități medicale și din Primărie pentru munca depusă pentru atragerea de bani europeni cu care putem moderniza și crește calitatea actului medical pentru timișoreni”, a afirmat primarul Dominic Fritz.

Spitalul Municipal Timișoara va primi finanțare în valoare de peste 34 milioane lei, pentru investiții în aparatura necesară pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

Deși inițial solicitarea Municipalului timișorean nu a fost admisă pe lista celor eligibile, în urma depunerii contestației, Ministerul Sănătății a reevaluat proiectul și l-a aprobat spre finanțare. Prin această finanțare, vor fi achiziționate aparate de microbiologie, utilizate pentru detectarea prezenței microorganismelor. De asemenea, va fi recompartimentat Blocul Operator 1 de la Clinicile Noi, care include 3 săli de operație. Spațiile în care se derulează activitățile de ATI și transfuzii vor fi aduse la standarde optime de funcționare. Va fi implementat un sistem digital de control al accesului în blocul operator (un scaner care evaluează cât este de aseptică mâna chirurgului și în baza căruia se face accesul în sala de operații)”, a informat Primăria Timișoara.

De asemenea, alocarea financiară va permite și reabilitarea și dotarea clădirii de pe str. Brediceanu, primită în administrare de la Primăria Timișoara. Aici se va amenaja o stație centrală de sterilizare, care va fi utilizată pentru aparatura și instrumentarul de la toate cele cinci blocuri operatorii ale Spitalului Municipal Timișoara.

Celălalt proiect declarat eligibil din prima rundă de evaluare este cel depus de Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Valoarea contractului este de peste 34 milioane lei, iar banii vor fi folosiți tot pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale.