Echipa Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din cadrul Universității Politehnica Timișoara, coordonată de inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, a participat la cea de-a XX-a ediție a la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, organizat la Sala Polivalentă BT Arena de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, s-a întors acacsă încărcată de trofee.
Echipa a avut înscrise în cadrul salonului 9 brevete, un proiect de cercetare și 13 proiecte ale doctoranzilor și studenților.
Creativitatea echipei timișorenea fost recompensată cu Marele Premiu al Universității Europene de Tehnologie EUt+, o alianță de 8 instituții de învățământ superior din domeniul tehnic.
„<<Increasing the competitiveness of UPT by setting up the Center for Innovation and Technology Transfer – Politehnica 2020 – CITT Politehnica 2020>> este titlul lucrării premiate, ce vizează creșterea inovației în Regiunea Vest a României prin înființarea și operaționalizarea unui Centru de Inovare și Transfer Tehnologic în cadrul Universității Politehnice din Timișoara. Scopul înființării acestui CITT este de a oferi sprijin entităților de inovare și transfer de tehnologie în domenii de specializare inteligentă și anume: Tehnologii informaționale și comunicații, Spațiu și securitate, Eco-nano-tehnologii și materiale avansate și Energie, mediu și schimbări climatice”, au transmis reprezentanții UPT.
Echipa a mai luat peste 10 premii și diplome de excelență și tot atâtea medalii de aur.
Echipa UPT a prezentat și brevete noi. Printre acestea se numără o procedură pentru tratarea avansată a apei potabile, un aparat de măsurare a pieselor, un sistem economic de reglare automata, o cutie de viteze destinată asigurării propulsiei unui vehicul de transport agreement cum ar fi biciclete, hidrobiciclete, triciclete, cărucioare cu pedale, mopede), în scopul reducerii consumului de energie în timpul mersului cu Bicicleta, sau un precipitator electrostatic de tip cilindric uscat, pentru centrale de putere mică ce foloseau combustibili fosili sau lemn uscat.