Înscrie-te la atelierele gratuite organizate de Teatrul de Vest din Reșița și studiază alături de cei mai buni critici în domeniu!
Proiectul „Scriem (despre) teatru”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, se adresează publicul tânăr și foarte tânăr din Reșița și nu numai. Se vrea apropierea tinerilor de componenta scrisă a artei teatrale, de critica de specialitate și chiar de revista/cartea de teatru. Astfel, se pot forma „ambasadori“ de vârste diferite în domeniul artelor spectacolului, care pot deveni profesioniști în domeniu.
În perioada 23 septembrie – 13 octombrie, publicul de 12-19 ani este invitat să participe la atelierele structurate astfel:
– 23-29 septembrie: cursuri on-line;
– 30 septembrie – 6 octombrie: vizionare de spectacole;
– 7-13 octombrie: cursuri cu prezență fizică.
Participanții vor învăța de la Doru Mareș, selecționerul ultimelor două ediții ale Festivalului Intenațional „New Wave Theatre”, și Claudiu Groza, membru în juriul aceluiași festival.
Doru Mareș este critic de teatru și scriitor, membru în Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru și dublu laureat al Galei UNITER, desemnat în 2015 cel mai bun critic de teatru și premiat în 2023 pentru întreaga activitate. Claudiu Groza este teatrolog și curator teatral, publicist și autor, activând în teatru de 30 de ani, timp în care a acoperit toate palierele profesionale. De asemenea, a fost co-selecționer și director artistic al Festivalului Național de Teatru.
Teatrul implică priceperea de a-l decodifica întrucât este o artă complexă cu elemente din literatură, arte plastice, muzică, dans. Prima confuzie constă în însăși distincția dintre piesă și spectacol. De aceea este important ca tinerii să „vadă” teatrul, nu doar să „se uite” la el. În cadrul atelierelor, ei vor învăța să înțeleagă spectacolul, modul cum se combină cuvintele cu mișcarea ori decorul cu muzica, înțelesurile unui spectacol, cum să vorbească sau să scrie despre un spectacol argumentându-și părerile.
Tinerii interesați sunt invitați să completeze formularul de înscriere disponibil aici, până pe 9 septembrie. Locurile sunt limitate iar ordinea înscrierii va fi unul dintre criteriile de selecție a participanților. Mai multe informații pot fi obținute scriind pe adresa de e-mail vestuldramatic@gmail.com. La finalul atelierelor, participanții vor primi un certificat de recunoaște a propriului efort de perfecționare și ca o atestare a cunoștințelor dobândite. Cei mai buni vor avea șansa de a debuta în jurnalismul cultural întrucât articolele lor vor fi publicate în numărul de debut al revistei „Vestul dramatic“, în luna noiembrie 2024.
Proiectul este implementat de Teatrul de Vest împreună cu Radio România Reșița, Primăria Reșița, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu“ Petroșani, Teatrul de Artă Deva, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad, Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin“ Timișoara, Asociația NoSheep, Centrul școlar pentru educație incluzivă „Primăvara“ Reșița, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara.