Noii consilieri județeni de Timiș și-au depus declarațiile de avere, iar acestea dezvăluie o diversitate impresionantă de proprietăți, venituri și active financiare.
De la colecționari de proprietăți și bijuterii, la cei care trăiesc aproape exclusiv din indemnizațiile primite, tabloul financiar al aleșilor județeni oferă o perspectivă interesantă asupra acestora.
Mai toți consilierii județeni dețin terenuri, fie în zone intravilane, fie agricole. Lider în acest sens este fostul președinte al CJ Timiș, Alin Nica. El declară că deține 13 terenuri: 7 intravilane în Dudeștii Noi și Dumbrăvița, alte 6 agricole în Dudeștii Noi.
Consilierul județean Cristian Sorin Hațegan are 9 terenuri agricole la Vinga, în Arad, respectiv unul în Ghiroda. Iar Alexander Degianski – 4 terenuri agricole la Giulvăz și alte 4 intravilane la Giulvăz și Timișoara.
Fostul primar al orașului Făget, Marcel Avram, are 5 terenuri agricole în localitățile Mâtnicu Mic, Silagiu și Fârdea, alte două intravilane în Făget și Giroc și unul forestier în Fârdea.
Călin Badiu are în proprietate 8 parcele la „alte categorii de terenuri extravilane dacă se află în circuitul civil”, situate în județul Hunedoara. Iar Aura Danielescu, care este și inspector general școlar de Timiș, are 8 terenuri agricole la Mașloc. În 2024, a intrat în posesia unui teren intravilan în Dumbrăvița.
De menționat este că terenurile sau imobilele pe care aleșii județeni le dețin aparțin lor sau familiei, așa cum se precizează în formularul de declarație de avere, respectiv: «la „Titular” se menţionează, în cazul bunurilor proprii, numele proprietarului (titularul, soţul/soţia, copilul) și cota-parte, iar în cazul bunurilor în coproprietate, numele coproprietarilor».
Vicepreședintele CJ Timiș Alin Popoviciu deține două apartamente în Dumbrăvița și o casă de locuit tot acolo, moștenită. Marius Hiticaș are 5 case de locuit în Sânnicolau Mare și Dudeștii Vechi, iar Luminița Țundrea – 3 case de locuit în Timișoara și alte 6 apartamente. Gabriela Popovici declară un apartament în Timișoara, încă unul în Aberdeen, Anglia și două case de locuit la Buziaș.
Două case și un apartament are în proprietate și Alexander Degianski, iar Mihai-Bogdan Negoescu deține 3 apartamente în Timișoara și o casă în județul Hunedoara.
Nicolae Bitea și Ovidiu-Andrei Pop se remarcă prin lipsa completă a proprietăților imobiliare. Bitea a declarat o singură sursă de venit, respectiv salariul de director tehnic de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș: 57.150 lei (4.700 lei/lună), iar Ovidiu-Andrei Pop declară zero venituri, cu excepția indemnizației de consilier local la Moșnița Nouă – 8.040 lei (670 lei/lună).
Nicu Bitea este coleg la ADI Apă-Canal cu un alt consilier județean, Andrei Cotețiu, director executiv la asociație. Cotețiu a obținut venituri de 103.282 lei (8.606 lei/lună) din această poziție. Andrei Cotețiu declară, în documentul depus la CJ Timiș, 3 terenuri intravilane în județul Maramureș și două apartamente în Timișoara. Cotețiu a fost consilier județean și în mandatul 2020-2024, încasând o indemnizație lunară de 1.181 lei.
De altfel, la 1 aprilie 2024, inspectorii de integritate anunțau că Andrei Cotețiu ar fi în conflict de interese din cauza funcției pe care o deține (director la ADI Apă-Canal Timiș) concomitent cu cea de consilier județean. Asta după ce în decembrie 2023, ANI îl declara în incompatibilitate din cauză că a deținut simultan, în perioada 27 octombrie 2020 – 25 martie 2021, funcțiile de consilier județean și de membru în Consiliul de Administrație al Colterm.
Și în fine, la aceeași asociație, cea de Dezvoltare Intercomunitară Timiș, lucrează și consilierul județean Marcel Mihoc, în calitate de director de dezvoltare. El a încasat, în ultimele 12 luni, 82.844 lei (6.903 lei/lună).
Asociația este formată din unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii) care se asociază voluntar ca să realizeze proiecte comune în domeniul infrastructurii de apă și canalizare. Entitatea este, astfel, subordonată indirect autorităților locale membre; tot acestea decid, în Adunarea Generală a Asociației, asupra direcțiilor și activităților acesteia.
Alfred Simonis deține bijuterii și ceasuri în valoare de 25.000 de euro, iar Gabriela Popovici declară bijuterii de 18.000 de euro, achiziționate în perioada 1995-2003. Degianski are o colecție de ceasuri care valorează 12.000 de euro, iar Zoltan Nemeth surprinde cu o colecție filatelică estimată la 10.000 de euro.
Consilierul județean Alin Popoviciu a împrumutat 1,6 milioane de lei către trei companii (SC Prozax SRL, SC Kids Town SRL și SC Sports Games SRL), iar Zoltan Nemeth, avocat de profesie, 730.000 de lei și 175.000 de euro. Lor li se alătură Marcel Mihoc, care a împrumutat 110.000 euro mai multor persoane fizice.
Singurul care a menționat contribuția adusă în campaniile electorale este președintele CJ Timiș, Alfred Simonis.
El a declarat suma de 660.000 lei, pe care statul român, de altfel, i-a și returnat-o. Simonis a mai declarat împrumuturi acordate în nume personal în valoare de aproximativ 1,4 milioane lei.
Majoritatea consilierilor au venituri din mai multe surse. Calitatea de deputat i-a adus lui Alfred Simonis un câștig de 151.633 de lei (12.636 lei/lună) + sumele forfetare aferente. Din avocatură, Zoltan Nemeth a obținut 855.384 de lei (71.282 lei/lună) + 19.500 lei din dobânzi conturi de economii și depozite.
Inginerul agronom Alexander Degianski se remarcă printr-un venit anual de de peste un milion de lei din funcțiile deținute în consiliile de administrație ale mai multor companii, căruia i se adaugă 48.000 lei/an (obținuți din activitatea desfășurată ca inginer agronom).
Gabriela Popovici și-a completat veniturile de 82.920 lei (6.910 lei/lună) câștigate din activitatea desfășurată la două societăți (SC Incontro SA și SC Imobiliare Italiana SA) cu dividente (59.309 lei/an) obținute de la mai multe companii, printre care Aerostar, Fondul Proprietatea, Electrica, Transgaz sau Transelectrica.
Pe lângă salariul de primar al Făgetului (10.430 lei/lună), consilierul județean Marcel Avram a mai câștigat la loto și din pariuri sportive încă 18.700 lei.