Într-un an, cât alții în zece! „Vom continua să muncim cu aceeași seriozitate ca și până acum!”

alexandru sporea

Alexandru Sporea este unul dintre cei mai tineri primari din Caraș-Severin, însă vârsta nu l-a împiedicat să ia decizii administrative corecte, în avantajul comunității, pe care dorește să o dezvolte cât mai mult în perioada mandatului său. Este conștient însă că pentru a reuși acest lucru are nevoie de bani.

Cum bugetul comunei este mic, Sporea mizează ca pentru proiectele mari, precum alimentare cu apă, canalizare sau gaze ori modernizare străzi și drumuri comunale, să acceseze cât mai multe fonduri externe, prin programe naționale și europene.

De când este primar, Alexandru Sporea a reușit să miște lucrurile în comună, alocând fonduri pentru diferite lucrări, dar și pentru întocmirea documentațiilor care stau la baza viitoarelor investiții.

„Pe parcursul anului trecut am reușit să asigurăm finanțarea pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a școlii din Surducu Mare, aproximativ 450.000 de lei, și să alocăm sumele necesare pentru achiziționarea mobilierului necesar. Tot anul trecut am reușit să schimbăm țigla de pe acoperișul școlii din satul Comorâște, veche de peste 100 de ani, și am refăcut proiectul căminului cultural din Comorâște, în vederea modernizării sale. Am sprijinit financiar, cu sume importante, câteva culte pentru mici lucrări de reparații, la fel cum ne-am implicat și am alocat bani pentru echipa de fotbal «ACS Comorâște». Sunt bucuros că reușim să colectăm selectiv deșeurile, după ce au fost amplasate 36 de centre și distribuite 108 europubele. Totodată, am refăcut proiectul pentru finalizarea bazei sportive din localitatea Forotic, am amplasat totemuri luminoase la intrarea în localitate și am modernizat și amplasat stații de autobuz. Am mai achiziționat stâlpi cu tăblițe pentru nomenclatorul stradal.”, ne-a declarat primarul Alexandru Sporea.

Și asta nu e tot, administrația locală din Forotic a reușit să facă pași concreți pentru a digitaliza primăria, prin schimbarea softurilor care au ca obiectiv sincronizarea Serviciului de Taxe și Impozite cu cel al Registrului Agricol. De asemenea, site-ul web al unității administrativ-teritoriale a fost refăcut și a fost creat și un portal prin care cetățenii pot avea acces facil la informații de interes public.

Tot în 2021, s-a făcut prima intabulare a pășunilor comunale, a străzilor și s-au realizat studiile și măsurătorile topografice necesare pentru proiectele de modernizare a infrastructurii locale. S-a lucrat, în același timp, la întocmirea studiilor de fezabilitate pentru introducerea rețelelor de apă și canalizare, precum și pentru asfaltarea străzilor și a drumurilor comunale. La finele anului trecut, Primăriile Forotic și Doclin și-au dat mâna, fiind partenere pentru un proiect comun, acela de a racorda comunele la rețeaua de gaze naturale a orașului Bocșa.

Anul trecut, Primăria Forotic a reușit să achiziționeze mai multe utilaje pentru gospodăria comunală, să repare trei drumuri afectate de calamități în anii trecuți, dar și să semneze contractul de finanțare pentru achiziționarea unui buldoexcavator.

„Am dotat instituția cu mai multe scule si unelte, am cumpărat, de asemenea, o remorcă 6T, un tractoraș și tocătoare pentru întreținere spațiilor verzi, o vidanjă de 3.000 l și o mașină de serviciu Ford Puma hibrid. Totodată, am reușit să achităm și leasingul pentru tractorul din dotare. Am reziliat contractul cu Grupul de Acțiune Locală pentru construirea unei piețe locale în detrimentul achiziționării unui buldoexcavator. Am obținut toate avizele, am refăcut proiectul, totul a fost aprobat. Urmează semnarea contractului de finanțare și organizarea licitației. Preconizez că utilajul va fi în dotarea primăriei în vara acestui an. Valoarea proiectului este de 100.000 de euro. De asemenea, am reușit să pietruim trei drumuri calamitate și să achiziționăm materiale pentru dotarea parcurilor.”, mai spune primarul comunei Forotic.

Tot în 2021, administrația locală a depus un proiect pe Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru consolidarea capacității unităților de învățământ de stat în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-CoV-2 și un altul pe Programul Operațional Capital Uman, pentru dotarea unităților de învățământ cu echipamente IT, laptopuri, tablete și table inteligente. Și pentru ca transportul elevilor la școală să fie cât mai plăcut, Sporea a depus, la Ministerul Dezvoltării, documente în vederea solicitării unui microbuz școlar electric.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/