Majorarea tarifelor la energia electrică a determinat conducerea unei primării din Caraș-Severin să ia măsuri menite să micșoreze consumul de curent și implicit costurile.
Explozia prețurilor la energia electrică din ultima perioadă afectează și unitățile administrativ-teritoriale, nu doar consumatorii casnici. Primarii s-au trezit peste noapte cu facturi mult prea mari la curent, astfel că sunt nevoiți acum să ia măsuri, pentru a se pune la adăpost, și a nu fi nevoiți să sisteze de tot iluminatul public.
Într-o astfel de situație se află și comuna Berliște, unde administrația locală a decis să reducă, din această lună, cu trei ore programul de iluminat public. După noul program, iluminatul stradal va funcționa între orele 19.30 – 05.30.
„Având în vedere situația națională a prețurilor la energia electrică și creșterea valorii facturilor privind iluminatul public în comuna Berliște, de patru ori în raport cu anul 2019, ajungându-se la peste 200.000 de lei la sfârșitul anului 2021, am decis că este nevoie să luăm măsuri de economisire și reducere a consumurilor. Măsurile se impun astfel încât să se poată susține plata iluminatului public în condiții bune, pe tot parcursul anului 2022.”, anunță Nicolae Orăvicean, primarul comunei Berliște.
Edilul speră ca măsura să fie una temporară, iar Guvernul să găsească soluții rapide și pentru administrațiile locale, care fac cu greu față noilor majorări.
„Am fost nevoiți să luăm aceste măsuri, pentru că noi nu suntem o comună care să ne permitem să plătim prețurile astea exorbitante. Am redus doar ce înseamnă consum public, căci, spre exemplu, nu putem reduce numărul de ore de funcționare la pompele de apă. Numai iluminatul public l-am redus cu trei ore pe zi, nu mai mult. Sper ca cei din Guvern să găsească soluții rapide și să se gândească să subvenționeze și administrațiile locale, căci cu plafonările pe care le-au dat ei, noi, administrațiile locale, suntem pe nicăieri.”, a mai spus Orăvicean.