„Intoxicație” cu oxigen la Spitalul Județean de Urgență Reșița! „Exista risc de explozie!”

ati oxigen

Romeo Dunca și Nelu Popa au aruncat ieri în aer, la figurat, sistemul sanitar din Caraș-Severin, dezvăluind că Reșița a fost la un pas să se înscrie pe harta neagră a României, cea a spitalelor care au luat foc în ultimii ani!

Pe fondul conflictului deschis dintre președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, și managerul spitalului, Alina Stancovici, s-au scurs tendențios la finele săptămânii trecute informații ce au aprins fitilul unei bombe mediatice. Ieri a fost explozia. Romeo Dunca și Nelu Popa au ieșit într-o conferință de presă și au anunțat că au trimis organele de anchetă la Spitalul Județean de Urgență Reșița pentru a investiga cum și cine se joacă acolo cu viețile cărășenilor.

„Să ne spună doamna Stancovici de ce nu am fost informați că, din banii alocați pentru rezolvarea problemei la rețeaua de oxigen de la ATI, lucrarea făcută e de proastă calitate, de ce a fost aleasă o societate din Severin care are ca obiect de activitate amenajarea de terenuri de golf!”, a deschis subiectul Romeo Dunca. „Este o lucrare executată de o firmă din Severin, s-au pârlit toți pereții și lucrarea așa a rămas de șase luni! Ministrului Rafila i-am adus la cunoștință acest lucru și mi-a spus că sunt 12 lucrări în România făcute de această firmă pentru care s-a făcut o solicitare de investigare a Poliției. Facem și noi sesizare la Poliție să vedem cine a avizat această lucrare, cine a preluat această lucrare și cine o va remedia. Săptămâna trecută, joi, vineri, fără ca publicul larg să știe, s-au identificat concentrații de oxigen în saloanele de ATI Covid de peste 30 la sută, cu risc de explozie! Spitalul Județean nu a informat pe nimeni, a ținut sub preș aceste date. Noi le-am aflat pentru că avem mijloacele noastre de informare în spital. S-au evacuat bolnavii de Covid din cele două secții în alte secții de teamă să nu explodeze, să evite încă un episod Piatra Neamț! Această firmă din Severin nu vrea să vină să remedieze situația. Noi vom solicita o investigație a Poliției, să vedem cine a contractat lucrarea, cum s-a executat, cine a recepționat!”, a detaliat Nelu Popa.

Pentru că s-au aprins mult prea repede, Dunca și Popa s-au încurcat pe parcursul conferinței în staționare, nemaiștiind în care dintre cele trei ale Spitalului Județean a fost sesizată problema și din care dintre ele au fost luate imaginile prezentate. Și-au consultat tableta, respectiv telefonul mobil, și cum fumul nu dispăruse au deconspirat sursa: directorul medical Cosmin Librimir. Până la urmă s-a concluzionat că e mai puțin important unde s-a întâmplat, contează că s-a întâmplat. „De ce doamna Stancovici nu m-a sunat?! Când dânsa scria epistole se întâmplau aceste lucruri. Doamna Stancovici nu a informat pe nimeni, a încercat să țină secret. Lucrarea e de proastă calitate, scapă gaze! Am alocat 170.000 de lei pentru această lucrare. Spitalul s-a ocupat de tot, de licitație, de recepție. De ce nimeni nu a știut?!”, a subliniat președintele Dunca.

Alina Stancovici liniștește pe toată lumea. Într-adevăr, sâmbătă, la controlul efectuat din 3 în 3 ore de reprezentații Inspectoratului pentru Situații de Urgență, s-a înregistrat o concentrație mai mare de oxigen în două saloane de Extensie ATI. Adică la Staționarul 1, cel din Govândari, nu la Staționarul 3, așa cum crezuseră Dunca și Popa. Imediat au venit la spital managerul, reprezentanți ISU și doi reprezentanți ai firmei care făcuse lucrarea pentru coloana de oxigen. „Deși pericolul fusese înlăturat, s-a luat decizia mutării celor 6 pacienți care se aflau pe Extensia ATI pe sectorul ATI noncovid, evident în zona separată ca și circuite, pentru ca Extensia să poată fi verificată. Au fost înlocuite două prize de oxigen și am decis schimbarea ușilor vechi cu altele noi și lărgirea cadrului acestora, astfel încât patul ATI să poată fi scos cu tot cu pacient în caz de pericol/necesitate. Toate cele întreprinse au fost realizate cu avize ale Direcției de Sănătate Publică, în spital fiind prezenți directorul Dan Miloș, dar și Alex Rogobete, consilierul ministrului Sănătății. În acest moment, problemele legate de oxigen nu există!”, a explicat managerul Spitalului Județean.

Directorul DSP Caraș-Severin dezminte și el că problema de la Județean ar fi fost ascunsă. Instituția a avizat în 23 ianuarie, ca urmare a solicitării primite de la conducerea spitalului, „relocarea pacienților Covid care necesită internarea pe secția ATI din cadrul Extensiei Etaj III la etaj II secția ATI, urmare a unor deficiențe tehnice apărute la rețeaua de oxigen”. 

Cât despre firma care a executat lucrările la rețeaua de oxigen… Abia aici a luat foc cineva. Dar despre asta vom reveni!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/