Anul 2014 s-a încheiat și cu bune, și cu rele pentru orașul din Valea Bistrei. La moment de bilanț însă, edilul-șef se declară mulțumit.
Domnule primar, cum ați descrie 2014 din punct de vedere investițional?
Anul 2014 este cel mai benefic pentru oraș și spun asta chiar dacă nu s-au finalizat toate proiectele pentru care am obținut finanțare în această perioadă. Suma totală este foarte mare, ținând cont de faptul că se investesc 16 milioane de euro în reabilitarea rețelelor de apă și canal, stații de epurare și tratare noi. Vorbim despre străzi asfaltate și introducerea sistemului de alimentare cu apă la Mal, proiect finanțat prin Banca Mondială. La acesta se mai adaugă o serie de alte investiții făcute pe plan local din bugetul orașului, a căror valoare nu este la fel de mare, dar care sunt foarte importante pentru locuitori.
Care este cea mai importantă realizare a anului pe linie administrativă?
Cea mai important realizare, din punctul meu de vedere, este diminuarea considerabilă a datoriilor moștenite la preluarea mandatului. Dacă atunci când l-am preluat aveam 70 de miliarde datorie, din care 20 de miliarde un credit contractat la BCR și 50 de miliarde datorii la terți, astăzi mai avem 15 miliarde datorie la credit și doar 5 miliarde datorii la terți. Îmi doresc foarte mult ca în cel mai scurt timp să achităm și cele 5 miliarde restante și să rămânem doar cu creditul la BCR, care este contractat pentru o perioadă de 10 ani și la care plătim circa 315 milioane de lei lunar. Vorbim în lei vechi!
Aţi avut şi eșecuri, sunt lucruri pe care vi le-aţi propus şi nu le-aţi realizat?
Nu cred că pot spune că am avut vreun eșec, chiar dacă par subiectiv, și spun acest lucru datorită faptului că în urma muncii depuse ni s-au împlinit foarte multe dorințe. La început de mandat, în 2012, m-am simțit ca un boxer în starea apropiată unui knock out, atunci când m-am trezit cu o datorie fabuloasă. De asemenea, la finele lui 2012, m-am trezit cu combinatul închis. Am asistat neputincios la închiderea societății și la drama familiilor care își câștigau existența la Ductil Steel. Pas cu pas mi-am revenit, am reușit să achit foarte multe datorii, am câștigat foarte multe proiecte, unele dintre ele finanțate și executate, celelalte urmând să se finanțeze și să se execute cu certidudine în perioada următoare.
Cum veți compensa criza generată de închiderea combinatului?
Vizavi de locurile de muncă, primarul și consiliul local nu pot face altceva decât un lobby agresiv pe tema facilităților acordate potențialilor investitori. Acest lucru noi l-am făcut, avem o hotărâre de consiliu local prin care le oferim terenuri gratis pe toată perioada șederii lor în oraș. Din păcate, Oțelu Roșu are teren doar în zona Gai, pe platoul din Gai, acolo unde accesul cu camioanele este foarte dificil, iar toți cei care au venit până acum, pentru că au venit, chiar dacă au fost încântați de facilitățile oferite de Primăria Oțelu Roșu, chiar dacă au fost încântați de felul în care au fost primiți de administrația orașului, au făcut un pas în spate din cauza poziționării geografice a terenului pe care îl avem și l-am pus la dispoziție. Vom continua acest lobby agresiv și nu ne pierdem speranța ca în viitor să vină cineva și să rămână și la noi în oraș!
Cum ați descrie colaborarea pe care o aveți cu autoritățile județene?
Consider că avem o colaborare normală, iar din punctul de vedere al primarului, chiar dacă pas cu pas relațiile cu autoritățile județene din punct de vedere legislativ s-au diminuat, cred că în viitorul apropiat sau îndepărtat ar fi benefic ca aceste legături să se diminueze și mai mult și spun acest lucru pentru că aș prefera ca administrațiile publice locale să fie cât mai independente și să depindă cât mai mult de buna administrare a localității respective, și nu cum a fost până nu demult, când aproape totul era centralizat.
Dar cu reprezentanții Guvernului?
Am avut deja finanțate o serie de proiecte, iar pentru altele vom primi bani în perioada următoare. M-am deplasat de mai multe ori la București, unde la ministere am găsit înțelegerea necesară pentru finanțarea proiectelor prezentate. Nu pot concluziona decât că am colaborat extrem de bine cu instituțiile guvernamentale, iar această colaborare a fost benefică pentru orașul nostru.
Pe final de an 2014, singurul spital din Valea Bistrei s-a aflat într-o situație tensionată din cauza crizei din sistemul sanitar. Sunt șanse să salvați unitatea spitalicească?
Așa cum am mai spus și anterior, consider că sistemul sanitar la ora actuală este deficitar și afirm asta referindu-mă, mai ales, la faptul că la momentul descentralizării și darea lor în administrare către primăriile de orașe și municipii nu s-a făcut o analiză serioasă. Nu s-a luat în calcul faptul că pentru o primărie a unui oraș micuț, așa cum este Oțelu Roșu, e aproape imposibil să achite toate utilitățile pe care le consumă un spital. Mai mult decât atât, nu mi se pare relevant faptul că de un spital de oraș beneficiază toți pacienții din jur, în speță, de spitalul nostru, toată Valea Bistrei, iar cheltuielile de întreținere a unității le suportă doar Primăria orașului Oțelu Roșu, în speță cetățenii orașului, cei care plătesc taxe și impozite. Perioada critică am depășit-o, dar trebuie schimbat sistemul și trebuie găsite soluții la nivelul Ministerului Sănătății și al Casei de Asigurări de Sănătate, pentru se evita astfel de blocaje pe viitor.
Pe plan politic, PSD Caraș-Severin, filială al cărei vicepreședinte sunteți, a pierdut alegerile prezidențiale în județ. Aveți vreun regret pe această linie?
Personal, eu nu pot să fac decât ce este mai bine pentru oraș. Dacă am pierdut alegerile la nivel județean și național înseamnă că liderii PSD au avut și greșeli pentru că deși au obținut 5,3 milioane de voturi în România, acestea s-au dovedit insuficiente. Sper ca liderii să își analizeze greșelile și să vadă unde au fost neregulile, astfel încât pe viitor să nu le mai facă.
Ce obiective aveți pentru anul 2015, la ce să se aștepte cetățenii?
Am în vedere pentru anul următor finalizarea rețelei de apă și canal și asfaltarea cât mai multor străzi, finalizarea proiectului de apă și canal la Mal, reabilitarea căminelor culturale Cireșa și Ohaba, dar și reabilitarea zonei de agrement Gura Jgheabului. Cel mai important pentru mine este finalizarea proiectului privind reabilitarea centrului civic.
Lobbyul agresiv asa cum il numeste Primarul se face in capitalele europene si nu numai. Pentru aceasta este nevoie de personal care sa cunoasca o limba straina.Este nevoie de informatii care sa poata fi accesate pe net despre Otelu-Rosu in lb engleza, germana, sarba, franceza, italiana, spaniola. Bine ca exista wikipedia, asta da progres.
Lasati demagogia la o parte si apucati-va serios de treaba. 16 milioane de euro sunt investitii neinsemnate !
Papagal de meserie, care investiții? Asa zisele investiții sunt de fapt fondurile europene atrase si contractate de Simi, iar papagalul asta nici măcar nu reunește sa le finalizeze intr-un mandat.Crede ca le ia fata oamenilor daca le arată un centru nou, pe care sunt convins ca nu va reuși sa-l finalizare pana la terminarea mandatului. De ce nu spune ca firma care a efectuat lucrarea de la spital a intrat cu ,,acordul” lui in insolventa si au împărțit cascavalul fratele, de rambursarile ilegale de TVA, de prostituatele de la București si Timișoara, s.a.
Ne este sila de acest jeg, la fel ca si de seful sau Mocioalaca
Nu s-a prea vazut ca a fost benefic, poate a fost unul din cei mai prosti ani, in continuare combinatul închis, sărăcie, somaj…… An bun a fost cel in care a pornit combinatul.Lumea moare de foame, iar noi doar ne laudat si facem poze……….vai de mama noastră, asa primar asa oraș
Daca domn primar zice… an glorios…..2014,atunci sa se inchida primaria!Cu primar cu tot!Cand unii sunt dati in somaj,cetatenii tai, contribubialii la buget,de unde ieii bani stimabile? De la caciulit, prin resita, la bucale?Este o lume PARALELA,A politicienilor,CA de aceea ii tot alegem…Avem minte tare scurta,
ne trebuie sute de tone de glucoza, sa avem tinere de minte.DE ACEEA POLITICIENII AU BAGAT IN FALIMENT INDUSTRIA FARMACEUTICA,SA NU NE AMINTIM NIMI !!!!!!!!!!!!!!vA rog folositi libaj decent,multumiti -va ca nu conduce Romania!
Asta ori e prost ori handicapat sau mai grav ne crede prosti pe noi.Javra ordinara fura banii otelarilor cu Mocioalca, John varutu ăla de la Lugoj, cu firma lui fiutu care face ornamentele de paste si Crăciun care le puteți in centru cu angajații primăriei , dar banii ii încasează firma lui fiutu condusă de nevasta-sa Marieta.
Jegosule dispari ca nu mai ai mult!