Interviu cu profesorul de istorie timișorean Adrian Kali: „Suntem într-un război ciudat. Nu într-un război fulger”

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Este a treia zi de conflicte între Rusia și Ucraina. Forțele rusești s-au adunat la marginea capitalei Kiev, iar potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski sunt 100.000 de militari ruși în țară. Nu suntem într-un război fulger, este mai degrabă o acțiune militară sau un război ciudat, spune profesorul de istorie timișorean Adrian Kali. Într-un interviu acordat pentru www.expressdebanat.ro, Adrian Kali subliniază că nu am învățat lecția pe care istoria ne-a oferit-o.

Domnule profesor, suntem în cea de-a treia zi de conflicte. Cum a evoluat situația?

De obicei lumea nu învață din istorie. Când o putere ca Rusia masează la granițele unei țări forțe militare e clar că se întâmplă ceva. Lumea are memorie foarte scurtă. Avem un precedent în anii `90. Este seria de războaie pe care au dus-o rușii cu cecenii. Un episod de care nu mai zice nimeni nimic. Când o țară ca Rusia masează trupe, următorul pas clar este intervenția.

Ce spuneți despre acest moment cheie ales de Vladimir Putin, când lumea e obosită după doi ani de pandemie?

Mereu, dar mereu, cei cărora, hai să le spunem șmecheri, foloseau un astfel de moment pentru că știau că cetatea care urma să fie atacată sau asediată nu prea mai are luptători valizi. Dacă vă uitați, Uniunea Europeană a fost împărțită între cele două categorii. Categoria vaccinaților și cea a nevaccinaților. Pe fondul acestor turbulențe s-au iscat diverse discuții, scandaluri, proteste. Pe vremuri era o poveste pe care o studiam când eram copii. Unul dintre conducătorii daci, ca să arate situația din Imperiul Roman a adus doi câini care se luptau pe o bucată de carne și la un moment dat a fost adus un lup. Câinii au sărit pe lup și l-au sfâșiat. Cam asta se întâmplă de obicei. Când doi se ceartă al treilea câștigă. Dacă ne uităm la istoria recentă a Ucrainei, în ultimii 20 de ani a fost teatrul unor conflicte interne. Nu vreau să îmi aduc aminte de acele incidente de pe maidan, de premierul Timoșenko. Sunt multe probleme pe care le-au avut ei între ei. Ultima a fost cea din 2014 când rușii le-au luat înapoi ucrainenilor Crimeea pe care tot ei le-au dat-o în 1954. În Ucraina lumea nu este 100% alături de acest președinte. Acest președinte a fost ales de o parte a ucrainenilor. Istoria rușilor e paradoxală. Primul lor stat a fost Rusia făcută de vikingi. Acolo s-a născut Rusia, la Kiev. Avem precedentul Kaliningrad, acea zonă rusească în inima Europei. Lumea le-a avut pe toate acestea sub nas. În cazul României nici nu mai vorbim despre învățarea istoriei care este o cenușăreasă a învățământului. Dincolo se vorbește doar despre istoria care trebuie vorbită. Aici eu sunt convins că o parte a ucrainenilor vor trece de partea agresivă și părerea mea este că se va ajunge la înlocuirea președintelui. Eu cred că așa se va termina.

A fost luată prin surprindere capitala Ucrainei?

La Kiev populația nu a fost pregătită, ei nu au fost pregătiți. Armata ucraineană mai rezistă? Ca ceea ce văd eu acolo sunt civili care fac ceva. Eu nu văd armata ucraineană. În toată afacerea asta este un lucru foarte important, un război începe cu o declarație. Eu nu am auzit declarația de război a Rusiei. Și Organizația Națiunilor Unite dormitează. Marile puteri care se adună la ONU nu fac nimic. Acolo trebuie să se facă ceva, să condamne sau să aprobe un atac al Rusiei. Ce vedem la televizor, este presa. Nu neg că nu au loc lupte, dar nu știu dacă există armată ucraineană. Am văzut o chestie care a fost denaturată cu cei 13 care apăreau Insula Șerpilor. Păi erau doar 13, rușii au niște tunuri cu care dacă trag fac o groapă de intră un bloc în ea. Erau conștienți că dacă nu se predau o vor păți. Rușii i-au avertizat și sigur că s-a întâmplat ce s-a întâmplat.

Sunt suficiente sancțiunile Vestului pentru a-l opri pe Vladimir Putin?

Fac apel la bruma de geografie pe care o cunosc. Țeava de gaz vine de la est la vest nu de la vest la est. Noi putem să îi amenințăm cu orice, dar acolo este o chestiune foarte simplă. Ei pun mâna pe robinet pe care îl deschid sau îl închid. Nu au făcut nimic la voia întâmplării. În România există această problemă a prețului la gaze, curent la utilități. România mai are o mare problemă de 30 de ani. S-au făcut investiții minime sau deloc. E posibil să se joace la conducta de gaze și așadar începe să se scumpească. Asta este drama.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Vrea președintele rus să refacă URSS-ul, afirmație susținută de Joe Biden?

Da. Ei au avut cel mai mare imperiu. Se poate, tot ce posibil. Ca și Petru cel Mare. Putin – Petru, e un joc de cuvine foarte ciudat. În rest au fost alți președinți, Putin are aceleași idei pe care le-a avut Petru cel Mare. Cel care din nimic a făcut un imperiu. Un imperiu care a intrat în istorie. Am văzut acum că e în pericol Suedia și Finlanda. Rușii cu ei au avut probleme. Petru cel Mare a avut probleme cu suedezii cu privire la ieșirea la Marea Baltică. Europa îi arată pe ruși cu degetul, dar în 22 iunie 1941 când forțele Axei au atacat pe nepregătite Rusia cum a fost? Dacă te uiți la istorie nimeni nu are un atu în fața celuilalt. Înainte de războiul acesta care a început pe 22 iunie a existat acel război finlandez în care rușii au câștigat. Dacă e să ne raportăm la istorie, ei cu toții au câte ceva de împărțit. Cu polonezii au ceva de împărțit, cu ucrainenii iată că au ceva, au și cu noi și aici fac referire la Dobrogea. Poate unii nu știu, dar capitala unui stat rusesc a fost la Dobrogea. Tot al vikingilor. Asta a fost logica unui imperiu. România modernă a început sub ocupația rusească a lui Kiseleff. Asta nu putem să o negăm. Partea de Românie de peste munți, nu Transilvania și Banatul.

Putem vorbi acum despre un război fulger?

Nu e un război. E o acțiune militară. Ucraina a avut probleme mereu. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, la Kiev a avut loc cel mai mare masacru al evreilor. Dacă cunoașteți în istorie, cei mai răi paznici ai lagărelor au fost ucrainenii. Ei totdeauna au fost nu naționaliști, ultra-naționaliști. Ei au inventat acest termen. Ucraina este U-craina, adică în afara țării. Un război fulger nu este. Nu există declarația de război. Eu cred că este o acțiune militară pentru că într-un război mereu există și o pace. Și dacă ar fi un război fulger, trebuie să existe și aliați, ai Rusiei sau ai Ucrainei. Nu vedeți că nimeni nu a făcut nimic concret. Războiul fulger nu are sens pentru că Ucraina este totuși o țară mică. Ea ca și armată nu are nimic. Campania asta e gândită de ruși perfect. Ei au îndeplinit două dintre cele patru puncte: i-au luat prin surprindere, acum se îndreaptă spre Kiev, unde bănuiesc că urmează ca președintele actual să plece, să fie arestat sau înlocuit, cel de-al treilea punct este cel în care vor apărea acei băieți la conducere care vor fi alături de ruși. Vor instala un guvern pro-Kremlin, iar mai departe depinde de ceea ce va face UE. Nu știu ce ar mai putea să mai facă. Lumea va fi la un moment dat sătulă de conflict și va accepta situația. Se vede clar cum fuge lumea. Nu luptă, poate nu văd toate scenele, dar lumea fuge. Este greu să lupte pentru că timp de 20 de ani Ucraina a fost un butoi cu pulbere. Noi acum suntem într-un război ciudat. Nu într-un război fulger. Pentru că nu știm ce se întâmplă în Ucraina. De evoluat putem bănui. Vor veni la putere unii care vor servi intereselor ocupantului.

Vladimir Putin a spus că se simte amenințat de sprijinul militar NATO.

Am luat în derâdere anul 1989. În acel an, sub nasul rușilor s-au întâmplat niște lucruri. În primul rând, în Polonia, unde au existat trupe sovietice a ajuns la putere Solidaritatea. Ei nu au intervenit. A doua chestie a fost căderea gardului dintre Austria și Ungaria, ei nu au intervenit cu toate că trupe sovietice se aflau în Ungaria. Iată a venit momentul acela pe care toată lumea l-a luat drept sfârșitul dominației sovietice în Europa și anume cădea Zidului Berlinului. Și ei nu au intervenit. După 1989 a avut loc colapsul Uniunii Sovietice. Și a venit această Uniune Europeană. Acum tu, statul X, te simți contrariat că ești ocupat de trupele unei țări, dar nu te simți contrariat de bazele militare ale altor state. Kiev-ul este pe hartă la două degete de Moscova. Haideți să gândim că au strategia lor. Probabil că aici are Putin dreptate, să ai baze militare la 400 de kilometri de Moscova… De ce americanii au făcut scandal când rușii au vrut să pună acele rachete care puteau să ajungă din Cuba la Washington? asta, dacă istoria pe care am învățat-o e corectă. Sunt niște puncte care nu pot fi așa ușor ocolite ca să dăm cuiva dreptate. Aici trebuie să fim imparțiali.

Volodimir Zelenski a afirmat că este momentul să se decidă asupra aderării Ucrainei la UE. Cum vedeți această afirmație?

O greșeală tactică majoră. Să fie primiți în UE. Următoarea chestie este NATO. El a început să strige că vrea în UE. Asta nu este de azi, de ieri, sunt lucruri pe care ei tot le fac. Ceea ce făceau ei în Ucraina nu le convenea celor de la Kremlin. Acolo undeva nu au căzut de acord. Sigur că a fost exploatată chestia asta cu cele două enclave care și-au cerut independența. Europa nu a fost așa de vehementă când a fost cerută Crimeea. Acolo în Crimeea istoria spune că stăteau tătarii. Tătarii au fost deportați. E o problemă majoră cu Ucraina. Nici nu zic mai multe pentru că au o istorie ciudată și nu poți spune dacă e alb sau negru. Acolo totul e cenușiu. În acest moment este de fapt o reglare de conturi între cele două părți. Europenii amenință și eu cred că rușii râd. Și vor fi mai bogați pentru că v-am spus, gazul vine din est spre vest și nu invers. Și mai este o mare problemă. Care este acea mare armată NATO care trebuie să intervină? NATO în Europa nu știu dacă are trupe. Până vor veni trupele americane… Turcia avea cea mai mare armată și nu a zis nimic, India e singura stabilă între ruși și chinezi. Răspunsurile sunt între doi peri și situația este ciudată. Eu cred că rușii vor face ceea ce și-au planificat, adică să fie altcineva la Kiev.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/