Oravița este gazda celei de-a V-a ediții a proiectului cultural PERIPATETICA, eveniment desfășurat în perioada 14 iulie – 17 iulie, în orașul din Valea Carașului, locația aleasă pentru prelegerile invitaților din acest an fiind Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”.
Proiectul cultural Peripatetica își propune păstrarea conceptului de călătorie în lumea științelor și artelor. Pentru acest an, organizatorii propun spre dezbatere tema INTERVAL. Vor fi abordate: intervalul spațial, intervalul temporal, intervalul fundamental, intervalul secundar, intervalul de confidență, intervalul augumentat, intervalul diminuat, intervalul perfect, intervalul deschis, închis, intervalul nemărginit etc.
Seria manifestărilor proiectului cultural PERIPATETICA a debutat joi, la Oravița, cu o incursiune în istoria industrială a Banatului Montan, participanții bucurându-se de o călătorie cu trenul pe cea mai veche cale ferată montană din țară, Oravița-Anina. Odată ajunși la Anina, cei prezenți au făcut o vizită la Uzina electrică din localitatea din inima Munților Aninei, precum și la ruinele Puțului 1. Ziua a continuat cu o întâlnire cu creatorii orăvițeni printr-o vizită la atelierul-galerie al pictorului Igor Isac, precum și o întâlnire cu scriitori și cărți la Biblioteca „Mihai Moldovan” a Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oravița. Prima zi a proiectului cultural s-a încheiat în compania istoricului Ionel Bota, care le-a prezentat o parte din poveștile orașului vechi orăvițean.
În prima parte a celei de-a doua zi, călătoria în lumea științelor și artelor a debutat cu susținerea temei INTERVAL din perspectiva etnologului, etnologul Otilia Hedeșan propunând spre dezbatere abordarea Basmului ca interval. Intervalele tentației, din perspectiva temporală a experienței umane, au constituit abordarea propusă de psihologul Corina Ilin. Informaticianul Gabriel Istrate a supus spre atenția audienței prezente dezbaterea despre intervalele și ritmurile din viața noastră. Prima sesiune de dezbateri pe tema INTERVAL s-a încheiat cu abordarea Intervalele crizelor economice, a economistului Ion Imbrescu.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157670401556311″]
A urmat, după cum era firesc, sesiunea de discuții pe marginea temelor prezentate, timp în care auditoriul a interacționat cu oratorii prezenți pe scena Teatrului Vechi ”Mihai Eminescu”, sesiune moderată de Camil Mihăescu. Prima parte a celei de-a doua zi s-a încheiat cu vizualizarea vernisajului expoziției „INTERVAL”.
Seara de expuneri și abordări a temei INTERVAL a celei de-a IV-a ediții a PERIPATETICA se va încheia printr-o proiecție video a filmului OCCIDENT, de Cristian Mungiu, proiecție realizată în cadrul Festivalului CEAU, CINEMA.
Pentru cei care nu ați reușit să participați la primele două zile ale manifestărilor proiectului cultural PERIPATETICA, mai aveți o șansă de a călători în lumea științelor și artelor, programul complet al celor două zile rămase putând fi vizualizat accesând linkul de AICI !