Interese, iubire sau compasiune?! O fetiță din Bocșa a devenit obiectul unei executări silite!

În postura de copil, în loc să fie spectator la circ, Gabriela din Bocșa devine piesa principală. Cine este de vină pentru situația în care s-a ajuns în cazul adopției acesteia?! 

Gabriela, o fetiță în vârstă de doar 7 ani, care acum este în grija unei familii din localitatea Bocșa, județul Caraș-Severin, a fost astăzi în „lumina reflectoarelor”. Cazul în care Sorina, o fetiță din Baia de Aramă, a fost luată cu forța din casa unde a fost crescută, aproape că s-a repetat. Atenția de care are parte fetița din Bocșa, din păcate, este una negativă și o afectează din toate punctele de vedere. „Noi o ducem la psiholog în privat, pentru că fata nu a mai vrut la consiliere psihologică cu cei de la stat. Nici să audă de ei nu vrea. Pentru a fi liniștită, Gabriela are tratament pe care îl administrează ca un adult. Dacă nu ar lua medicamente, astăzi ar fi fost foarte greu pentru ea… țipa, plângea. Doar datorită medicamentelor Gabriela este liniștită”, explică femeia căreia de 6 ani Gabriela îi spune „mami”.

CITEȘTE ȘI: Părinții adoptivi ai Gabrielei, stabiliți de instanțele de judecată! Protecția Copilului urmărește respectarea interesului superior al fetiței!

Autorităţile din Timișoara au anunţat familia Miloș, prin intermediul DGASPC Caraş-Severin că fetiţa urmează să fie luată de „acasă” de un executor, pentru a fi dusă la familia adoptivă. „În data de 06.11.2019, Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Timişoara – Biroul Executorului Judecătoresc C.I. a adus la cunoştinţă DGASPC Caraş-Severin faptul că, în data de 13.11.2019, ora 12.00, va avea loc executarea silită împotriva debitorului urmărit”. „Executare silită” – sunt termeni folosiți care ne spun, de fapt, că un suflet de copil va fi luat, fie că vrea, fie că nu, din brațele celor care au crescut-o, educat-o și îngrijit-o timp de 6 ani.

Deși reprezentanți ai DGASPC Caraș-Severin ne spun că familia ce a crescut fetița a refuzat de mai multe ori adopția, familia Miloș, alături de care Gabriela a crescut până acum, susține opusul: „Sunt minciuni, nu am refuzat să o adoptăm. În anul 2014 am spus că amânăm adopția pentru că nu era momentul potrivit. Fiind născută prematur, eram tot la spital cu fata. Starea ei de sănătate necesita îngrijire atentă. Nu că nu am vrut noi să o luăm. Mai avem o fetiță adoptată, pe lângă alți 10 copii ai noștri. Am primit o adresă în care eram întrebați dacă dorim să adoptăm fata, dar noi nu am refuzat niciodată… Este posibil să nu fi înțeles exact ce trebuia făcut sau când, dar nu am refuzat. În 2014 nu era momentul să ne ocupăm de actele pentru adopție. La prima adopție a mers totul pașnic, în acest caz  s-a văzut că nu le pasă. «Stați liniștiți! Mai aveți un an până la pensie, îl adoptați atunci», așa ne spuneau. Deci practic ne încurajau să nu ne stresăm cu actele. În plus, au venit și ne impuneau să culcăm fetița singură, să nu ne atașam de copil, că este «obiectul muncii». Cum să spui de un copil că este obiectul muncii?! Este un suflet care are nevoie de afecțiune! Acum avem și atestatul de adopție”, mai spun membrii familiei.

DGASPC, prin director Elena Amzoi, adaugă: „Asistentul maternal care a luat-o pe Gabriela în plasament a precizat că nu dorește să renunțe la beneficiile care rezultă din statutul de asistent maternal profesionist, deoarece mai are o perioadă de peste 1 an până la ieșirea sa la pensie. În cadrul întâlnirilor avute, acesta a menționat fie că nu este hotărât cu privire la adopția copilul în cauză, fie a refuzat direct adopția. Aceste informații sunt consemnate în dosarul copilului și sunt confirmate, cu semnătură, de către acesta”.

Conform autorităților, s-a ajuns la găsirea unei familii adoptive deoarece persoanele din jurul Gabrielei, mama naturală sau cei care au avut-o în grijă, au manifestat dezinteres față de situația acesteia. Astfel, s-a stabilit că este în interesul superior al copilului redeschiderea procedurii de adopție. „Persoana care s-a ocupat de acest caz i-a informat, în scris, atât pe asistentul maternal profesionist care asigura ocrotirea copilului cât și pe soția acestuia, că urmează să fie sesizată instanța de judecată competentă pentru redeschiderea procedurii de adopție. Persoana/familia alături de care s-a bucurat de viață de familie o perioadă de minimum 6 luni are prioritate în a adopta acest copil dacă deține un atestat valabil de familie aptă să adopte. De asemenea, familiei asistentului maternal profesionist i s-a comunicat că dacă dorește să adopte copilul pe care îl are în plasament este necesar ca, în termen de 30 de zile, să depună la sediul DGASPC Caraș-Severin o cerere de evaluare în vederea eliberării atestatului de familie, să adopte. În cazul în care, în termen de maximum 30 de zile de la primirea notificării, nu va iniția demersurile prevăzute de legislația în vigoare, va pierde prioritatea în realizarea potrivirii cu copilul ocrotit”, ne mai informează reprezentanți ai DGASPC Caraș-Severin.

Deși astăzi Gabriela trebuia să fie dusă la noua familie care, conform legii, a adoptat-o, autorităţile au amânat pentru o dată necunoscută acţiunea de luare a Gabrielei de lângă familia care o are în plasament.

Familia Miloș spune că va merge în instanță și va face plângere pentru tot chinul la care a fost supusă Gabriela.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/