La nici 10 zile de la demarare, la ușile Primăriei au bătut circa 220 lugojeni pentru a scăpa de bătrânele autovehicule, mai ales că oferta este una consistentă pentru cele care au trecut de 15 ani – 3.000 de lei, în timp ce firmele care preiau fier vechi nu le oferă oamenilor mai mult de 500 – 600 de lei.
Conform reprezentanților administrației, oamenii trebuie să știe că recent s-au făcut modificări la legislația în vigoare, astfel că, pentru informare și completare corespunzătoare a documentației, sunt îndrumați să intre pe site-ul Agenției Fondului de Mediu (www.afm.ro), dar mai trebuie să aștepte pentru că abia acum se face selecția pentru primării.
Pentru participarea la programul privind casarea mașinilor uzate, municipiul Lugoj va trebui să aloce o contribuție în sumă totală de 300.000 lei, rezultată din valoarea de 600 de lei pe autovehicul uzat ori 500 de automobile uzate propuse spre casare. Suma a fost cuprinsă în bugetul local aprobat la 20 februarie 2023, în cadrul Programului Rabla Local. Este pentru prima dată când se acordă aceste stimulente pentru casarea autovehiculelor uzate.
Înscrierile au început încă de anul trecut, imediat ce s-a aflat de existența acestui program. Programul este în concordanță cu angajamentele luate de România, ca membru al Uniunii Europene, în domeniul protecției mediului. În concluzie, aplicarea planului de stimulente pentru înlocuirea mașinilor uzate înseamnă respect pentru mediu și un aer mai respirabil pentru lugojeni, care vor avea curând și alternativa transportului urban în condiții civilizate și nepoluante, prin intermediul celor nouă autobuze electrice primite cu finanțare europeană.
Lugojul are aproape 470 de autovehicule la mia de locuitori (o mașină la doi locuitori), mult peste media națională de motorizare, și anume 328 de vehicule la 1.000 de locuitori.