Intenție: reluarea transplantului renal, la Timișoara. Pregătirile făcute la Județean

extindere spitalul judetean timisoara

Medicii de la Spitalul Județean din Timișoara vor să reia operațiile de transplant renal, un centru în acest sens fiind în curs de amenajare la Clinica de Urologie. Anul acesta, CJ Timiș va aloca două milioane de lei pentru finalizarea modernizării clinicii. 

La Timișoara a fost realizat în premieră la nivel național, în anul 1981, primul transplant renal de la donor cadavru, de o echipă de medici condusă de profesorul Petru Drăgan. Activitatea centrului de transplant a fost sistată, însă, în anul 2007. Acum, medicii vor să reia operațiile. Un centru de transplant va fi amenajat la Clinica de Urologie aflată la etajul V al Spitalului Județean. Pentru ultimele amenajări pe secție, în bugetul administrației județene au fost prinși anul acesta 2 milioane de lei.

„Este vorba despre continuarea proiectului pe care l-am început, de modernizare a clinicii și de construcție a unui centru de transplant renal pentru reluarea transplantului de rinichi în Timișoara. Vorbim de o lucrare care se întinde deja pe doi ani, care este 70% gata, o lucrare care revitalizează transplantologia și procedurile de transplant la nivel național. Atât centrul din Cluj, cât și cel din București și-au scăzut drastic activitatea în ultimii ani. Iar ceea ce ne dorim noi aici, la Timișoara, pentru că aici s-a efectuat primul transplant de rinichi din România, dorim să readucem această activitate sistată acum mulți ani în acest centru universitar.”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Județeanului din Timișoara.

Concret, investițiile constau în crearea unui spațiu propice efectuării acestei proceduri, dar și îngrijirii post- transplant, cea din urmă fiind o perioadă critică pentru orice pacient care beneficiază de transplant. Spațiul va avea circuite aproape complet separate de restul secției, cu boxe speciale de terapie intensivă și post-transplant care sunt ca la nivelul boxelor pentru marii arși, izolate din punct de vedere epidemiologic.

„În următoarea perioadă, echipa de chirurgi urologi va merge la Barcelona pentru a învăța, ei au cunoștințe dar așa e procedura, vor merge să asiste la câteva operații făcute acolo, apoi echipa de la Barcelona va veni aici și va asista la câteva operații făcute de colegii noștri. Această echipă va avea personal de pe secțiile de nefrologie și dializă, pentru că atât nefrologul, cât și nefrologul de dializă trebuie să urmărească pacientul înainte de transplant, în timpul și după transplant, pentru a se asigura că pacientul urmează tratamentul corect. Toate lucrurile trebuie să fie complet puse la punct înainte de a da drumul acestei proceduri, pentru a ne asigura de un succes complet. Degeaba intervenția este de succes, dacă perioada de după nu este una de succes. Vrem ca centrul acesta să fie la standardele unui centru de talie europeană și mondială.”, a mai spus Pătrașcu.

Estimarea managerului de la Județean este că lucrările la Urologie vor fi gata în toamnă, însă asta nu se traduce prin faptul că tot atunci va începe și activitatea centrului de transplant. Clinica de Urologie are, la această oră, o capacitate de 80 de paturi. În țară mai sunt alte patru centre în care se face transplant renal: Brașov, Iași, București și Cluj-Napoca.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/