Inteligența politică, explicată de seniorul liberalilor timișeni, la 147 de ani de la înființarea PNL: „Noi suntem ceea ce suntem”

munteanu

„Am avut de unde să învăț ce înseamnă caracter, să nu îți permiți tot felul de fente care sunt grețoase și pe care mulți nu le văd. Și consideră că asta e inteligență politică. De fapt este o șmechereală de proastă calitate. Și asemenea oameni nu îmi plac. De aia am venit în PNL.”. Declarația îi aparține decanului de vârstă al Partidului Național Liberal, Leonte Muntean. Prezent la aniversarea a 147 de existență a PNL, timișoreanul a trecut în revistă momentele, inclusiv din copilărie, care mai târziu l-au adus aproape de liberali.

La 92 de ani, Leonte Muntean este cel mai vârstnic liberal din județ. În ianuarie 1990, el a făcut parte din grupul de inițiativă care a înființat filiala PNL Timiș. În mai 2015, la aniversarea PNL, Leonte Muntean a primit diplomă de onoare, alături de alți membrii fondatori ai filialei, drept recunoştinţă pentru contribuția în promovarea principiilor liberale. De altfel, liberalul este prezent la toate evenimentele importante ale filialei cum a fost și cel de aniversare a 147 de ani de la înființarea PNL, organizat în Parcul Civic din Timișoara.

„Povestea e lungă, ar trebui să o încep de prin 46-47. Am avut noroc că am trăit într-o familie bună de români, bănățeni și ardeleni, Caransebeș și Sibiu. Am avut de unde să învăț ce înseamnă caracter și să te menții într-un anumit caracter, să nu îți permiți tot felul de fente și tot felul de întorsături care sunt grețoase și pe care mulți nu le văd. Și consideră că asta e inteligență politică. De fapt este o șmechereală de proastă calitate. Și asemenea oameni nu îmi plac. De aia am venit în PNL, pe unii am încercat să îi mai opresc, pe alții nu am reușit.”, a povestit Leonte Muntean.

munteanu pnl

Liberalul a pomenit, mai apoi, de mediul în care a trăit alături de familie, mediu care i-a creionat viziunea pe mai departe.

„Tata asculta Europa Liberă, eu eram lângă el și tata îmi explica. (…) În acest mediu am trăit. A murit tata, a murit mama, a murit fratele. S-au dus. Dar ceea ce am învățat atunci a rămas în mine. În 88 eu știam, că eram educat, că se duce comunismul. Noi românii am sperat că se duce în anii 50-60, dar iată că nu s-a dus. Și în 89 am scăpat de comunism, dar nu de tot. Și astăzi sunt oameni care când aud de economia liberă, concurențială… Uitați-vă împrejurul dumneavoastră. Mii de mașini, parc frumos, eu când eram copil aici era un maidan. Eu veneam cu motocicleta aici și făceam curse de derapaj controlat, că altceva nu aveai ce face. Țara se dezvoltă și totuși lumea e nemulțumită. Asta e lipsă de cunoaștere, de seriozitate, de caracter și asta e… rău.”, a mai spus Leonte Muntean.

Ca în fiecare an, de ziua PNL, liberalii din Timiș aduc flori la bustul lui Ion I.C. Brătianu din Parcul Civic. Întrebat cât din eleganța Brătienilor, părinții liberalismului românesc, se mai păstrează în rândul oamenilor politici de astăzi, Muntean a răspuns:

bust bratianu

„Să nu idealizăm trecutul și să ne autovictimizăm pe noi. Noi suntem ceea ce suntem. Însă adevărul este că România este o țară europeană și pentru mine este o mare bucurie să constat că Ucraina pe care nu am considerat-o niciodată decât un fel de anexă a Rusiei, iată că nu este. Și e capabilă să lupte, o țară care la un moment dat era singurică, o țară care e de două ori mai mare decât România, nu mai mult. Și iată că totuși știe să își apere libertatea și să apere Europa.”, a conchis liberalul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/